Betahaus Berlin
betahaus, Berlin-Kreuzberg, August 2013

Konferencija How Work Works

Nova Iskra najavljuje trodnevnu međunarodnu konferenciju “How Work Works”, od 22. do 24. septembra u Beogradu. Događaj će okupiti predstavnike skoro 100 hab organizacija iz Evrope, regiona i Srbije, a u bogatom programu su i predavanja predstavnika vodećih edukativnih organizacija iz domena kreativnosti – Fabrica centra iz Italije, i Hyperisland iz Švedske.

Međunarodna konferencija How Work Works deo je projekta European Creative Hubs Network, koji je inicirao odsek za kreativnu ekonomiju British Council-a, a u kome Nova Iskra učestvuje zajedno sa partnerima iz Grčke, Španije, Nemačke, Belgije i Velike Britanije. Više od 150 delegata, predstavnika hub organizacija i brojnih evropskih i regionalnih “stakeholdera”, okupiće se u Beogradu na prvom od tri planirana foruma, kako bi se mapirao eko-sistem evropskih hab inicijativa aktivnih u domenu kreativnosti, edukacije i preduzetništva, i podržalo njihovo uvezivanje, razmene i razvoj kapaciteta.

Glavni deo programa konferencije održava se 23. i 24. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci, i sastavljen je od keynote predavanja, studija slučaja, panel diskusija, networking aktivnosti i nekoliko pratećih dešavanja. Tri glavne sesije posvećene su pitanjima prostora, zajednice/publike i poslovnih modela hubova. U okviru svake od njih predstaviće se po tri organizacije čiji će predstavnici zatim učestvovati u kraćoj panel diskusiji. Program će obogatiti i predavanje profesora Jovana Čekića (FMK, Beograd), dok će pozorišni reditelj i predavač Paul Bourne (Cambridge Business School) pored svog izlaganja učesnike uključiti u interaktivnu akciju koja istražuje prirodu networkinga, komunikacije i kreativnog promišljanja. Prisutnima na otvaranju će se obratiti i Michael Davenport, Ambasador pri Delegaciji EU u Srbiji.

Na konferenciji će učestvovati, menadžeri nekih od vodećih evropskih hubova iz više od 25 zemalja, kao što su Betahaus (Berlin, Sofia), Waag Society (Amsterdam), Taktal (Glazgov), Fabrica Cultural (Madrid), Sektor5 (Beč), Todos (Lisabon), Cable Factory (Helsinki), Stpln (Malme), The Roco (Šefild), The Trampery (London), La Vallee (Brisel), Bios/Romantcho (Atina), Republikken (Kopenhagen), Poligon, Roglab (Ljubljana), MOB makerspace (Barselona), Atoyle Labs (Istanbul), The Fusebox (Brajton), Frappant (Hamburg), Design Terminal (Budimpešta) kao i brojni drugi, uključujući sve lokalne i regionalne inicijative.

Forum će kroz svoju temu istraživati fluidnu paradigmu rada, posebno promatranu kroz prizmu kreativnih habova, imajući u vidu da ove organizacije imaju klučnu ulogu u pružanju podrške mladim preduzetnicima i kreativcima širom kontinenta i razvoju lokalnih kreativnih industrija.

Stoga će tokom konferencije biti predstavljena i publikacija How Work Works: An inventory of effects, u kojoj se nalazi sedam kritičkih tekstova autora iz Srbije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država koji se bave savremenim promenama u polju rada, kao i vizuelni prilozi beogradskog umetnika Dušana Rajića.

Konferencija je zatvorena za javnost, ali će zainteresovana publika biti u prilici da isprati nezvanično otvaranje konferencije u četvrtak, 22. septembra u 19 h, u Bitef teatru. Tom prilikom biće održana dva predavanja predstavnika vodećih evropskih edukativnih platformi iz polja kreativnosti – Fabrica (www.fabrica.it) i Hyperisland (www.hyperisland.com). Dizajner Sam Baron, kreativni direktor Fabrice (“centra za istraživanje komunikacija” koji je 1994. godine osnovala Benetton grupa i smestila ga u impresivni kompleks koji je projektovao čuveni arhitekta Tadao Ando) će se osvrnuti na metodologije i brojne zapažene i nagrađivane projekte ostvarene u okviru ovog vodećeg evropskog centra za dizajn. Jon Barnes iz Hyperisland će svoje predavanje Hierarchies to #Hashtags posvetiti savremenim organizacijama i inovativnim strategijama za njihov razvoj i opstanak u svetlu velikih društvenih i ekonomskih promena.

Detalji o načinu registracije za ulazak na ovaj događaj za one koji nisu delegati konferencije biće objavljeni uskoro, a broj mesta će biti ograničen. Projekat ECHN je podržan od strane Evropske komisije, dok realizaciju konrferencije How Work Works podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije i niz lokalnih partnera kao što su Jugoslovenska kinoteka, Bitef teatar, GI Group, Diagonala 2.0 i Muzej Macura.