Screen Shot 2016 10 25 at 16.01.42
foto: YouTube screenshot

Kolevka sama uspavljuje bebu

Vožnja usred noći, ljuljanje u auto-sedištu u kući, čitav arsenal pesmica za koje ni sami nisu znali da postoje u njihovoj memoriji, buka aspiratora, fena… samo su neki od tehnika uspavljivanja beba kojima pribegavaju neispavani i umorni roditelji. Najteže je kada ništa od toga ne uspeva. Dizajneri Snoo kolevke veruju da su pronašli pravi način za uspavljivanje beba. Njihov krevetac, kako tvrde, uspavljuje decu brzo i lako.

https://youtu.be/_Y5xLH5Qn_U

Kažu da bebe u stomaku čuju zvuk koji je jači od rada usisivača, a koji je ustvari šum krvotoka. Majka ih svojim pokretima konstantno ljuljuška dok oni uživaju i čekaju trenutak svog rođenja.

Kada beba dođe na svet, ona nas pozdravi svojim gromkim plačom. To je zvuk koji svi u porpđanoj sali s radošću očekuju. Novorođenče je najčešće mirno i pospano prvih 15 dana postojanja, a onda njegov plač i periodi budnosti postaju češći, što roditelje može držati budnim noćima.

Kako je moguće živeti a tako malo spavati, reći će vam svaki roditelj. U mometnu kada dobijete dete, granice izdržljivosti se pomeraju, pa vi možete i morate sve. Ipak, naučnici kažu da ako duže vreme u proseku spavate samo šest sati dnevno, vrlo verovatno ćete se osećati i ponašati kao da ste pripiti. Loša koncentracija, izmorenost, zaboravnost…. Sve to jer vam beba ne da odmora.

Ako vaše tek rođeno dete ima zadovoljene sve osnovne potrebe, sito je, čisto, maženo i zdravo, ipak se može desiti da loše spava ili da je plačno. Ljuljanje na rukama je isrcpljujuće a spavanje sa vama u krevetu nebezbedno.

Imajući sve ovo u vidu dizajneri kolevke visoke tehnologije Snoo napravili su, kako tvrde, vrlo efikasnog pomoćnika pri uspavljivanju bebe. Ovaj proizvod je kreirao pedijatar i autor “Najsrećnijeg deteta” dr Harvi Karp u saradnji sa MIT inženjerima.

Njihova kolevka je za decu od prvog dana do 6 meseci života i napravljena je tako da se na poseban način ljulja i da pušta uspavljujući šum doziranog inteziteta spram raspoloženja bebe.

Uz kolevku ide i specijalan džak za spavanje koji je tu, kako kažu, da osigura bebu u pravilnom položaju. Poenta Snoo kolevke je da ona imitira onaj umirujući i siguran osećaj koji je beba imala u majčinoj utorbi.

Veruje se da je taj šum majčinog organizma nešto što svi pamtimo, pa nam zato, zajedno sa ljuljuškanjem, prija i inspiriše nas da zaspimo u prevozu.

Snoo kolevka je zasigurno proizvod koji će privući pažnju roditelja, i možda će biti nešto poput popoularne ljuljaške za koju i naši roditelji jure u domaće prodavnice kada beba ne može da se smiri. Ova kolevka košta 1.150 dolara.