Ambasador Švedske primio učesnike Kreativnog mentorstva

Prilikom svog pozdravnog govora, NJ.E. gospodin Krister Asp izjavio je da se “Kreativno mentorstvo razvilo u platformu koja omogućava profesionalni i lični razvoj angažovanim i stručnim ljudima u kulturi i društvu. Kroz program, učesnicima se omogućava da saznaju mnogo o iskustvima svojih mentora, tj da čuju činjenice, razmenjuju mišljenja i stavove sa istaknutim profesionalcima. Zbog toga ovaj projekat može imati samo pozitivan uticaj kako na pojedince tako i na društvo u celini, jer promoviše otvorenost, pristupačnost i razmenu znanja i iskustva.”

Grupu učesnika “Kreativnog mentorstva” čini 22 perspektivnih profesionalaca iz umetnosti, kulturnog nasleđa, kreativnih industrija, obrazovanja, menadžmenta kulture, kulturne politike, aktivizma, komunikacije i srodnih oblasti iz više gradova Srbije koji su izabrani na otvorenom konkursu tokom jeseni 2014. godine. Oni su dokazali posvećenost razvoju društva kvalitetnim i značajnim radom u svom profesionalnom polju i poseduju duh promene i napretka, proaktivnost i kreativnost.

Njihovi mentori tokom godinu dana, koliko traje ovaj program, vodeći su profesionalci različitih disciplina i generacija iz zemlje i inostranstva koji su prepoznali vrednost programa i potencijal učesnika i učestvuju u njemu pro bono – ambasadori, kulturni atašei, stručnjaci iz kulture, uspešni ljudi iz sfere biznisa, politike, marketinga, medija i drugi.

Program okuplja 22 mentorska para i traje od januara do decembra 2015. godine. Obuhvata 10 mesečnih sastanaka mentorskih parova, na kojima diskutuju o izazovima sa kojima se menti susreće; zatim treninge i radionice o mentorstvu, ličnom i profesionalnom razvoju i drugim temama od značaja za uspešan rad mentija; okupljanja svih učesnika radi kreiranja snažne mreže budućih lidera, upoznavanja sa organizaciima drugih učesnika i otvaranja mogućnosti za saradnju, kao i priručnik i druge informativne materijala o mentorstvu i profesionalnom razvoju, te kontinuiranu podršku tima.

Naredni konkurs za učešće biće otvoren početkom sledeće godine, a do tad moguće je besplatno preuzeti priručnik „Kreativnog mentorstva“ sa sajta programa i upoznati se sa osnovim idejama i metodama.

Glavni pokrovitelji programa su The Headley Trust, britanska fondacija koja podržava zaštitu kulturnog nasleđa, domaće kompanije SBB, Medicon i Titan Cementara Kosjerić, kao i Švedski institut, Ambasada Švedske u Beogradu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Partneri programa su British Council, Unfold Transformation, Terra Panonica, Gi group HR Sollutions, štamparija Vizartis, Nova Iskra i Ustanova kulture Parobrod.