bolshoi logo

Boljšoj festival 03

 

Svetski proslavljeni muzičari, ruski pijanista Juri Rozum i violinista Nemanja Radulović, biće glavni gosti trećeg festivala klasične muzike „Boljšoj“ koji će se održati od 9. do 11. jula u Drvengradu, na Mokroj gori, uz podršku kompanije Gasprom njeft.

„Boljšoj“ festival osnovao je reditelj Emir Kusturica sa ciljem da mladim talentima iz muzičkih škola i akademija iz Srbije i Republike Srpske pruži priliku da se predstave stručnoj ali i široj javnosti. Ove godine festival proširuje svoje granice tako da će se, po prvi put, u takmičarskom delu programa naći i učenici iz Rusije.

S obzirom da je i ove godine pokrovitelj festivala Gazpromnjeft, tema takmičarskog dela programa će biti izvođenje klasičnih i savremenih ruskih kompozicija. Preko 100 talentovanih mladih muzičara, takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matriošku a najtalentovanije proglasiće stručni žiri koji će ove godine činiti: profesor Zoran Komadina, koncert majstor Beogradske Filharmonije Miroslav Pavlović i Victoria Matelinen, prof. muz. Škole iz Sibira.

Festival “Boljšoj” pored takmičarskog dela, čini i bogat revijalni muzički i filmski program. Dok su jutarnji sati rezervisani za projekcije kultnih ruskih filmskih ostvarenja,  svake večeri, pod vedrim nebom, svoja virtuozna umeća predstaviti svetske zvezde klasične muzičke scene.

Na svečanom otvaranju festivala, nastupiće Juri Rozum, trenutno jedan od najboljih svetskih pijanista koji u svojoj bogatoj karijeri, nosi niz priznanja i nagrada sa eminentnih svetskih takmičenje kao i istaknuto priznanje Rusije za “Cenjenog umetnika ruskog naroda” i medalje “Supreme Soviet”.

Druge večeri festivala, nastupiće naš violinista Nemanja Radulović uz pratnju Simfonijskog orkestra “Boljšoj”, posebno sastavljenog za ovu priliku uz dirigentsku palicu Srboljuba Srbe Dimića, šefa opere u Meksiko Sitiju. Violinista Nemanja Radulović svetski renome izgradio je izuzetnom virtuoznošću i smelim, gotovo avanturističkim programom i za kratko vreme, osvojio je veliki niz poštovalaca. Zbog svog jedinstvenog stila, s pravom se može nazvati “rokerom među klasičnim muzičarima”.

Festival će zatvoriti kvintet “Boljšoj” muzičkim oblikovanjem filma “Sreća” Aleksandra Medvedkina a “No Smoking Orchestra” će se pobrinuti za dobru zabavu na samom kraju festivala.

Kroz podršku “Boljšoj festivalu” kompanija Gasprom njeft nastoji da podrži mlade i talentovane muzičare i na taj način doprinese povezivanju kultura Srbije i Rusije.

Spoj vrhunskog klasičnog muziciranja sa kultnim filmskim ostvarenjima u čarobnom predelu Mokre gore, čine „Boljšoj“ festival jedinstvenim događajem u regionu i šire.