bathroom 1080984 1280

Biljke za vaše kupatilo

Pored toga što nam oplemenjuju i ulepšavaju životni prostor u kojem boravimo, sobne biljke odlično pročišćuju vazduh koji udišemo. Biljke žive na različitim površinama i prostorijama našeg doma, ali da li ste razmišljali da ih smestite u svoje kupatilo?

Brojne su prednosti držanje biljaka u sopstvenom kupatilu. Biljke imaju odličnu sposobnost uklanjanja bakterija i apsorpciju viška vlage iz kupatila. Mogu da posluže kao odličan dekor, koji će da vam ozeleni kupatilo i pretvori ga u mini spa, skriven od tuđih pogleda. Ako smo vas dovoljno zainteresovali, otkrijte koje biljke mogu da se savršeno uklope u parnim uslovima vašeg kupatila.

Orhideje

Orhideja je cveće koje daju elegantnu notu svakoj prostoriji u kojoj se nalazi. Mogu se pronaći u svakoj cvećari ali i u većim trgovinskim lancima mešovite robe i to po pristupačnim cenama. Orhideje potiču iz tropskih oblasti, pa im neće biti čudno niti mrsko da ih preselite u kupatilo. Biće vam zahvalne. Jedino bi volele da imaju minimalnu sunčanu svetlost, pa su idealne za ona kupatila koja imaju velike terase ili krovne prozore, koje propuštaju sunčeve zrake. Postoji nekoliko sorti orhideja a ona koja posebno dobro živi u kupatilu jeste iz reda Phalaenopsis variety.

Aloa vera

Ova biljka je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Sok od aloa vere je izuzetno lekovit i pogodan za razna stanja problematične kože. Aloa vera može da se razvija i živi i uslovima visoke svetlosti ali i u prostorijama u kojima sunčeva svetlost ne dopire. Takođe, dobra je u apsorpciji vlage. To je čini idealnim kandidatom za odrastanje u kupatilu. Potrebno je napomenuti da ova biljka ne voli preterano zalivanje.

Zmija-biljka

Neki kažu da je lišće ove biljke veoma elegantno, dok drugi smatraju da joj pristaje naziv zmija, zbog interesantnih šara po listovima. Ove biljke su se pokazale kao veoma zahvalne jer mogu da budu ostavljene same danima, bez zalivanja. Zmija-biljka ne zahteva mnogo vode ali će joj goditi boravak u kupatilu jer tamo ima svu neophodnu vlagu. Potrebno je samo da pratite njen rast, jer će vremenom zahtevati veću saksiju ako su joj uslovi u kupatilu sjajni.

foto:pixabay.com