IMG 6180

Kada učenik i profesorka zajedno stvaraju vrhunsku muziku

“Hylia’s Victory” (Hilijina pobeda) je multimedijalni projekat učenika Viktora Farago i profesorke Željke Milošević nastao u okviru smera Dizajn zvuka u Srednjoj muzičkoj školi “Petar Konjović” u Somboru.

Ovaj projekat čini pre svega jedno autorsko stvaralaštvo, ali i edukacija na temu dizajna zvuka i muzičke produkcije. Zapravo, reč je o muzici koju je komponovao i aranžirao Viktor uz mentorstvo svoje profesorke Željke koja je ujedno i producent na ovom projektu. Željka je takođe i harfistkinja koja ovu muziku izvodi i uživo nastupajući u zemlji i inostranstvu a pored toga producira i snimanje video spotova, sa ciljem promovisanja projekta.

2016. godine izdat je CD pod nazivom”Hylia’s Victory” koji broji devet numera savremene primenjene muzike koje su konceptualno povezane. U njima je predstavljen i dualizam –suprotstavljenost, ali i saradnju harfe, kao jednog od najstarijih instrumenata sa elektronskom muzikom. Ovih devet numera mogu se doživeti i kao devet stavova, gde se na način zrelog kompozitora, iako je reč o učeniku srednješkole, prelazi iz lirskih i nežnih delova do dramskih kulminacija.


Spot za numeru “Victory” (Pobeda), koji je simbolično i predstavlja, snimljen je ovog leta u Crnoj Gori i režiranje od strane umetnika Ivana Ivanovića. U spotu se mogu videti prelepi predeli Durmitora, Bara i Ulcinja.

Ovaj projekat inspirisan je video igrom”Legend of Zelda” u kojoj je Hylia jedna od reinkarnacija Zelde kojasvira harfu čijim zvucima otvara put ka drugim svetovima. Ona takođe podučava i druge junake kako da sviraju harfu pa im je čak i pozajmljuje na tom putu. Njena krila nisu uvek vidljiva, a u rukama pored harfe nosi i mač.

Viktor Farago je vanredni učenik srednje muzičke škole “Petar Konjović”, Sombor, smer Dizajn zvuka. Još od malih nogu pokazivao je veliko interesovanje za muziku. Ona ga i dan danas okružuje i njome planira profesionalno da se bavi. Muzika koju najčešće stvara jeste savremena primenjena, orkestarska i epska muzika kakva je i muzika na ovom CD-u.

Željka Milošević je dizajner zvuka i harfistkinja koja se aktivno bavi popularizacijom ovog instrumenta u Srbiji. Proizvodi tzv keltske harfe, vodi školu harfe za sve uzraste a on nedavno je po prvi put u Srbiji počela da sprovodi grupne radionice harfe za decu. Pored svega toga ona piše i realizuje nacionalne i internacinalne projekte na temu neformalne edukacije mladih i rešavanja socijalnih problema kod mladih, a posvećena je i njihovoj afirmaciji, posebno mladih sa invaliditetom.

Sajt: http://hyliasvictory.artmreza.com/