Beograđani su dobili novu biblioteku

Biblioteka Moma Dimić, Mirijevo

Nova biblioteka Moma Dimić obradovala je sve Mirijevčane. Rustičnog dizajna i sa fondom od 10 000 naslova, ova biblioteka je sedmi ogranak Biblioteke grada Beograda na opštini Zvezdara, a drugi u Mirijevu…

Smeštena u potkrovlju kompletno renovirane zgrade nekadašnje Stare škole u ulici Školski trg 2 u Mirijevu, Biblioteka Moma Dimić svojom lepotom oduševljava svoje nove članove. Biblioteka je svečano otvorena 14. aprila ove godine.

Romantični ambijent nove biblioteke u nežnim krem tonovima i rustičnim detaljima, posebno je prijatan i topao zahvaljujući svetlu koje dopire kroz krovne prozore. Poseban osećaj prijatnosti i ušuškanosti vam daje već sam prostor potkrovlja, okružen knjigama. Za ovako efektan dizajn enterijera biblioteke zaslužna je Ksenija Bajagić, mladi arhitekta. Ksenija je radila i na modernom izgledu biblioteke Branko Miljković (Bulevar kralja Aleksandra 298), kao i na enterijeru Sale za venčanje Opštine Zvezdara.

Biblioteka Moma Dimić

Zanimljivo je da je u Mirijevu u 19. veku postojala jedna od dve najstarije škole u Srbiji. Ta škola je 1901. godine preseljena u zgradu koja je nazvana Stara škola, a koja se nalazi u ulici Školski trg 2 (Staro Mirijevo). Kompletno renovirana, ali sa zadržanim autentičnim izgledom, ova zgrada je postala dom nove biblioteke. U njenoj neposrednoj blizini nalaze se i VII Beogradska gimnazija i OŠ Despot Stefan Lazarević.

Biblioteka Moma Dimić

Nova Mirijevska biblioteka dobila je ime po Mirijevcu Momi Dimiću (1944-2008). Dimić je bio pesnik, prevodilac, romansijer, putopisac, esejista, dramski pisac i filmski scenarista. Njegovo najpoznatije delo, a koje je bilo pretočeno u pozorišnu predstavu i TV dramu, je Živeo život Tola Manojlović.

Biblioteka Moma Dimić je otvorena od 8-20h, radnim danima, a subotom od 8-14h.

Dečji kutak - Biblioteka Moma Dimić

Pored biblioteke, u zgradi nekadašnje Stare škole nalaze se i prostorije Mesne zajednice Mirijevo, Pošte, KUD „Sveti Sava” i udruženja građana.

Oko zgrade je uređen plato na kome se nalaze dečje igralište i spomen česma, a urađeni su i tereni za košarku i fudbal.

Zahvaljujući Opštini Zvezdara, Mirijevo je dobilo svoju novu “Staru školu”.

 foto: Tijana Janković