ID 10021112

Umetnost od opušaka

Odvratna navika pušenja ne šteti samo zdravlju pušača, u mnogo čemu truje se i okolina. Teško razgradivi opušci mogu se naći svuda. Oni su najmasovnije đubre na planeti. No, trenutno je u svetu pokrenut novi umetnički trend koji podrazumeva recikliranja bačenih opušaka i modeliranje umetničkih dela od mase koja nastaje od ovog đubreta. Pogledajte galeriju radova.

Američki umetnik Tom Deininger pravi remek-dela od svega što ljudi rado bacaju. Sakuplja otpad i od njega stvara sirovine kojima će udahnuti novi život. Tako su nastali portreti koje je umetnik, kombinovanom tehnikom kolaža, stvarao. Njegove slike sadrže delove starih računara, kablove, opuške, limenke, čepova pića i ostale odbačene i neupotrebljive stvari. Tako sakupljen otpad dobio je novi smisao i namenu. Đubre je postalo umetnički izraz. Umetnikovu galeriju pogledajte ovde.

Poznata je njegova džinovska skulptura „Školjka“ koje je načinjeno od nekoliko hiljada opušaka. Svaki je brižno sklapan u predivnu celinu. Školjka je velika oko 3 metra. Umetnik je sakupljao opuške na parkinga plaže u Njuportu. Na nekima još ima tragova karmina. Neki su crni i prljavi, neki sačuvani, ali svi zajedno daju fantastičnu sliku, odlično uklopljenu u celinu.

Deininger je eksperimentisao u stvaranju umetnosti, te je koristio i filtere cigareta. Potapajući ih u tečnosi, dobio je vlaknastu masu laku za modeliranje. Tako je nastao i „Zečić“ skulptura koja verno imitira pravog zeca.

Njegov rad inspirisao je mnoge umetnike širom sveta da krenu njegovim putem. Tako su nastala fantastična dela koja imaju jasnu „zdravu“ poruku-„Pušenje ubija“. Njihova ideja jeste da se narugaju ovom poroku i pretvore ga u lepotu kroz vlastiti umetnički izraz.

„Cucla“ je mrežasta skulptura napravljena od kanapa na koji su nanizani opušci. Na prvi pogled deluje kao džinovska cucle i ništa nije neobično. Kada se priđe bliže, vidi se njen sastav koji u isto vreme plaši i tera na divljenje. Umetnik je svakako želeo da upozori roditelje da je duvanski dim štetan za mališane.

Poznate su i haljine napravljene od cigareta kao i veliki mozaik panoi od opušaka sa istim porukama- o štetnosti duvana.

Da ovaj trend nije zaobišao ni Balkan, svedoči i umetnička postavka koja će biti izložena u Sarajevu krajem aprila. Reč je o delima akademskog vajara Aleksandra Bukvića i Stjepe Gavrića koji su napravili 40 umetničkih dela, skulpture, reljefe i predmete od recikliranih opušaka.

Ovo su pravi primeri kako RUŽNO može da se uz pomoć veštih ruku umetnika pretvori u LEPO.

foto: freedigitalphotos.net