Screen Shot 2017 02 07 at 20.33.03

Zgužvana i kriva kuća u Poljskoj

foto:YouTube screenshot

Ako ste uživali da gledate „Alisu u zemlji čuda“, ova građevina koja se nalazi u Poljskoj, nesumnjivo će da vas podseti na omiljeni crtać iz detinjstva. Neobična kuća, koja izgleda kao da je neko izgužvao i iskrivio, živi u poljskom gradu Sopotu i veoma je dopadljiva već na prvi pogled!

Neobična građevina „Kriva kuća“ je nastala 2004. godine i to po dizajnu studija Szotyńscy & Zaleski i već godinama privlači znatiželjne poglede. Arhitekte koje su radile na ovoj nesvakidašnjoj građevini, nesumnjivo su tražili inspiraciju u bajkama, a ponajviše u crtežima domaćeg ilustratora Jana Marćina Šancera.

Ona se prostire na preko četiri hiljade kvadratnih metara i sastavni je deo šoping centra u Sopotu i važi za jednu od najposećenijih turističkih atrakcija u Poljskoj. U ovoj kući se nalaze restorani, kafići, brojne prodavnice, pa je tako svoje mesto našlo i pozorište koje se nalazi na trećem spratu.

Zanimljiva „Kriva kuća“ mnoge posetioce podseća kao da je zgužvana, neki će reći da izgleda kao da je pravio lično Salvador Dali, ali kako-god okrenemo, veoma je upečatljiva i simpatična.

Enterijer građevine je lepo urađen, u kombinaciji metala i drveta, pa preovlađuju pastelne boje, jarko osvetljenje i zanimljivo stepenište.

Nama se veoma dopada ova krajnje neobična kuća, šta vi kažete?