tost

Tost postaje hipsterski kulinarski hit u svetu

Tost hleb postaje glavni hit na meniju mnogih kafea i restorana u svetu. Da li će ova hipsterska gastro moda zaživeti i kod nas, u zemlji gde je svež hleb glavni deo svakog obroka?

Tost je u Britaniji bio popularan doručak oduvek. Britanci su ga pekli na otvorenoj vatri još u srednjem veku. Mi ga jedemo uglavnom kada smo bolesni, pokvarenog stomaka ili kada ostanemo bez svežeg hleba.

Današnjim Njujorčanima tost je pravi kulinarski hit i spremni su da za njega plate čak četiri dolara u restoranu! Naravno, reč je o parčetu-dva prepečenog hleba sa nešto namaza preko.

Pomama za ovako jednostavnim, a skupim, nazovimo ga jelom, izazvala je čuđenje mnogih, pa se priča o novom kulinarskom trendu proširila u javnosti. Kritičari ovu novu gastronomsku pomamu nazivaju hipsterskom.

Ipak, mnogi ugostitelji se trude da budu kreativni i da nešto tako obično, kao što je tost, učine ukusnim i neobičnim. Naravno, za to su spremni da dobro naplate.

Zanimljivo je da u Londonu tost sa organiskim džemom košta čak tri i po funte, dok kriška praznog tosta iznosi čitavu funtu.

Moda je oduvek kreirala naše želje i navike, a tost je pravi dokaz koliko je u tome uspešna. Nešto tako jednostavno i obično, uz dobar dizajn, prezentaciju i pozamašnu cenu postaje znak prestiža.

Da li će tost imati tako zavodljivo dejstvo i na naše stomake, naviknute na dobar burek?

foto: freedigitalphotos.net