ID 10055197

Najveća australijska krimi misterija   

Postoje mnogo nerazjašnjenih kriminalističkih slučajeva sa početka dvadesetog veka, koji su postali večni motiv umetnicima. Na  filmadžijama i piscima je ostalo da pokušaju da odgonetnu neke misterije, u sopstvenoj režiji.

Jedna od najčudnijih priča o zločinu koja se može naći u istoriji kriminologije jeste australijski slučaj „Taman Shud“.

Davne 1948. godine, australijska policija je pronašla telo nepoznatog muškarca na jednoj od plaža u Adelaideu. Blizu tela bio je ostavljen i kofer, za koji se verovalo da pripada žrtvi.  U njemu su bile odeća i nekoliko sitnica sa kojih su uklonjena sva obeležja i bilo kakvi tragovi.

U džepu nesrećnog muškarca pronađen je papir na kojem je pisalo „Taman Shud“, poslednji stih iz retke knjige poema napisane na persijskom jeziku.

Jedan lekar koji je na televiziji video detalj beleške, kontaktirao je policiju, jer je upravo tu knjigu pronašao na zadnjem sedištu svog automobila, koji je ostao otključan. Iz primerka ove knjige, nedostajao je upravo baš taj red koji je pronađen u džepu žrtve. Na koricama nalazile su se ispisane šifre, koje niko nije mogao da rastumači:

MRGOABABD

MTBIMPANETP

MLIABOAIAQC

ITTMTSAMSTGAB

U knjizi se nalazilo i jedan trag koji je policiju doveo do žene koja je tvrdila da je knjigu poklonila, još za vreme Drugog svetskog rata, ljubavniku po imenu Boxall. Videvši gipsani otisak lica žrtve, žena je identifikovala žrtvu kao svog nekadašnjeg ljubavnika.

Slučaj bi tim saznanjem možda i mogao da se razmrsi, ali je ustanovljeno da je Boxall, njen ljubavnik, zapravo živ. Da bi sve postalo još misterioznije, žena je živela u gradu Glenelgu-mestu u kom je misteriozni muškarac poslednji put boravio pre nego što je nastradao. Identitet žene se u ono vreme krio jer je ona bila udata, a ljubavna afera bi izazvala veliki skandal u javnosti.

Zbog policijskog propusta, njen identitet je ostao nepoznat. Mnogo grešaka, propuštenih šansi, nesposobnost policije samo su doprineli da se ovaj slučaj proslavi kao jedan od najvećih misterija u Australiji. Priča je postala vrlo čest motiv u „krimi“ filmovima. Temu su obrađivali svi zaljubljenici u čudne i nerazjašnjene priče, strip crtači, pisci avanturističkih i detektivskih romana…

foto: freedigitalphotos.net