Autor: Jeffrey Pamungkas / jeffsboxing@gmail.com
Autor: Jeffrey Pamungkas / jeffsboxing@gmail.com

Najskuplja kokoška na svetu

Ona je po mnogo čemu drugačija ptica. Njeno perje, kljun, kresta, koža i meso su potpuno crne boje. Krv joj je izrazito tamna, te se može reći da je i ona crna. Reč je o posebnoj vrsti živine, kokoški poreklom sa Jave. Zove se Ayam Cemani, što na indonežanskom jeziku znači – potpuno crno pile.

Ova interesantna vrsta ptica u Evropu je stigla 1998. godine. Ubrzo je postala veoma popularna među odgajivačima živine i ljubiteljima ptica. Zbog svoje čudnovate genetike, Ayam Cemani kokoška je najskuplja na svetu i košta oko 2.500 dolara.

Ove ptice su izrazito crne zahvaljujući genetskoj karakteristici koji se zove „fibromelanosis“. To je genska mutacija, nastala u Aziji pre 800 godina, a manifestuje se prekobrojnim stvaranjem crnih pigmentnih ćelija.

Ovaj fenomen je poznat kod nekoliko vrsta kokošaka. Najpoznatiji je primer – Švedska crna kokoška ili Svart Hona, koja ima dosta sličnih slične karakteristika sa Ayam Cemani.

Narodi Azije obožavaju ovu vrstu mesa. Smatraju da ono ima isceliteljske moći te se pored ishrane koristi i pri magijskim radnjama. Veruje se da crno meso, od crne kokoške, donosi sreću.

U nekim ruralnim oblastima, crna kokoška se ritualno klala tokom porođaja, kako bi se obezbedio bezbedan porod i zdravlje majke i bebe. Veoma je cenjena kao žrtveni dar, te se često koristila u obrednim magijskim radnjama kako bi se obezbedili prosperitet i sreća domaćinstava.

Zanimljivo je da su im i kosti crne baš kao i svi unutrašnji organi. Ono što ih povezuje sa ostalom živinom jeste činjenica da se legu iz sasvim običnih, belih jaja.

Foto: Jeffrey Pamungkas