Misteriozni zločin pripisan vampiru       

Mit o Džeku Trboseku i dalje živi u savremenoj kulturi. On je sinonim za bizarna i nerazjašnjena ubistva. Jedna od najvećih kriminalističkih misterija je i slučaj poznat kao „Zločin vampira iz Atlasa“, koji se dogodio 1932.godine u Švedskoj. O njemu se i danas vrlo malo zna. Ime je dobio po mestu zločina, Atlasu, kvartu u Stokholmu.

Ubistvo mlade prostitutke Lili Lindstrom izazvalo je ogromnu pažnju švedske javnosti. Na ovom izuzetno teškom slučaju radili su najbolji policajci, detektivi i inspektori svoga vremena. Kažu da ni sam, genijalni Šerlok Holms, ne bi umeo da ga razreši.

Lili je bila lepa žena koja se izdržavala prodavajući svoje telo. Svakodnevno je bilo u kontaktu sa strancima koje je primala u svoje odaje. Živela je rizičnim načinom života i zbog toga je bila zanemarena i odbačena od okoline. Njena smrt je promenila mnogo toga. Odjednom, svi su počeli da se zanimaju za njen slučaj.

Poslednja osoba koja ju je videla živu bila je njena koleginica Mini Janson, koja je prijavila policiji njen nestanak.

Kada su policajci provalili u stan, zatekli su tužan prizor zločina. Na krevetu spavaće sobe, potrbuške je ležala mrtva Lili. Bila je gola, a njena odeća je bila uredno složena na fotelji. Na glavi je imala tragove udaraca tupim predmetom. Oružje nije pronađeno. Na prvi pogled, sve je ličilo na uobičajeno ubistvo.

Detaljnim pregledom ustanovljeno je nešto vrlo zanimljivo i zbunjujuće. U njenom telu nije bilo ni kapi krvi, a na vratu su bili tragovi pljuvačke. Nikom nije bilo jasno kako je krv ispumpana iz tela.

Kriminalistika toga doba bila je ograničena. Savremene metode- poput DNK analize, skenera i drugih tehničkih pomagala nisu postojale,  te je ovaj slučaj bio zagonetan i nepristupačan za razrešenje.

Posle vrlo iscrpne potrage, privedeno je nekoliko osumnjičenih muškaraca, njenih  dugogodišnjih klijenata. Potvrđeno je da ni jedan od njih nije bio sposoban da počini taj zločin. Slučaj je dugo vremena frustrirao policiju, da bi na kraju bio pripisan  tajanstvenom krvopiji- vampiru!

U policijskom muzeju u Stokholmu čuvaju se sve stvari pronađene u sobi nesrećne Lili. Švedska i danas pamti ovu misteriju koja i dalje inspiriše mnoge radoznalce: pisce, detektive, filmadžije, muzičare…