ID 10032454

Otkrivena drevna morska neman     

Naučnici su ovih dana pronašli dokaz o postojanju ogromne čudne životinje, nalik škorpiji, koja je naseljavala mora 450 miliona godina pre pojave dinosaurusa.

Zvanično ime joj je Pentecopterus decorahenis-po antičkom grčkom brodu zvanom pentecopterus, na čiji oblik najviše podseća po građi tela i decorahenis po mestu Dekora u američkoj državi Ajova, gde je fosil i pronađen.

Smatra se da je ova životinja najstarija i najkrupnija među zglavkarima u koje spadaju škorpije, pauci i rakovi.  Mogla je da poraste i do dva metra što je vrlo neobično i retko za bića ove životinjske vrste.

Telo joj je bilo vretenasto. Imala je ogromna klešta na prednjim udovima kojima je hvatala plen. Bočne izrasline u obliku vesla služile su da se lakše kreće kroz vodu. Srednje noge je koristila za kretanje po morskom dnu. Bila je predator i najverovatnije nije imala dostojnog neprijatelja.

Ovo zadivljujuće otkriće objavljeno je  u časopisu „BMC Evolutionary Biology“. Na osnovu pronađenog ekgzoskeleta dobijena je samo delimična slika o načinu života ove morske nemani. Ostalo je mnogo toga što bi trebalo da se prouči na osnovu krhkih fosilnih ostataka iz pradavnina.

foto:freedigitalphotos.net