visual e1435844013608

49 BITEF: Uspomeni Jovana Ćirilova

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Ovogodišnji Bitef festival „Uspomeni Jovana Ćirilova“ biće održan od 17- 24. septembra. Publici će biti prikazano deset predstava iz Srbije, Francuske, Nemačke, Rusije, Slovenije i Hrvatske.

Selektor festivala Anja Suša najavila je bogat i raznovrstan program. Ovo je prvi Bitef bez Ćirilova, te će se ovogodišnji pozorišni festival održati  pod sloganom „Uspomeni Jovana Ćirilova“, njemu u  čast. „Ideja je da se javnost podseti na čvrstu vezu između njega i onoga što smatramo dragocenim nasleđem Bitefa, koje nas sve obavezuje kada razmišljamo o budućnosti ovog festivala“ – istakla je selektor Suša.

Festival Bitef neguje tri repertoarske linije: internacionalni teatar (predstavljanje domaćoj publici  svetske pozorišne tekovine i nove tendencije), regionalni teatar (pozorišna praksa sa prostora bivše Jugoslavije), a treća linija predstavlja „Nove pozorišne tendencije“ (ovogodišnja tema-politički teatar).

Od ove godine, pratećem programu, Bitef na filmu i Bitef Polifonija, pridodata je i treća celina-Bitef zona. Bitef na filmu održavaće se u zgradi Kinoteke i predstaviće  dokumentarne filmove koji  govore o predstavama koje su obeležile istoriju festivala „Ajštajn na plaži“ Roberta Vilsona, „Posvećenje proleća“ i „Kafe Miler“Pine Bauš i „Potrošeni“ Boruta Šeparovića.

Bitef Polifonija i dalje će se baviti angažovanjem i promocijom pozorišta za mlade. Otvaraće nove aktuelne teme i uvoditi nove pozorišne prakse. Ove godine u okviru ovog pratećeg programa publika će moći da vidi 12 internacionalnih predstava. Održaće se i naučni simpozijum na temu „Pozorište u kontekstu…i ne samo pozorište“ i dve radionice.

Bitef zona održavaće se na otvorenom, na Skveru Mire Trailović i uključuje različite umetničke forme i sadržaje. Počinje 12. septembra i trajaće do kraja festivala.

U žiriju 49. Bitef festivala biće: Mirjana Karanović, Žarko Laušević, Agnješka Jakimjak (Poljska),  Stefan Blaske (Nemačka) i Tomas Volgrav (Belgija).

Tradicionalno se dodeljuju nagrade Grand Prix  „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu za predstavu koja se posebno ističe nekim od svojih formalnih ili sadržajnih karakteristika.

Ove godine Specijalna nagrada na Bitefu nosi ime Jovana Ćirilova.

Pored nagrada koje nose ime osnivača ovog festivala, na Bitefu se dodeljuju i Nagrada publike kao i nagrada lista „Politika“, za najbolju režiju.

Članovi žirija lista „Politika“ su: Dejan Mijač (reditelj i predsednik žirija), Tanja Mandić Rigonat (rediteljka), Vesna Roganović (urednica „Kulturnog dodatka“), Ana Tasić (pozorišna kritičarka „Politike“) i Borka Golubović Trebješanin (novinarka Kulturne rubrike „Politike“).