Screen Shot 2020 02 26 at 10.55.33

IZLOŽBA “PADOBRANAC” u Francuskom institutu

Otvaranje izložbe je u utorak 3. marta u 18h, u prisustvu Marije Đeranović, autorke izložbe i Aleksandra Zografa, strip autora.

Izložba „Padobranac“ nastala je u skladu sa politikom Francuskog instituta u Srbiji da učini strip autorke vidljivijim. Nakon kolektivne regionalne ženske strip izložbe “Ona se budi” i kolektivnog ženskog strip “Buđenje” (izdavač Dibidus), Francuski institut pokrenuo je ciklus strip izložbi koji za cilj ima predstavljanje autorki koje su u uzele učešća u prethodno pomenute dve manifestacije.

Pomenuta izložba uklapa se u zvanično obeležavanje godine stripa “BD 2020” pokrenute na inicijativu Francuske, koju su preuzeli brojne zemlje u svetu.  

Osećanje tokom posmatranja stvaralaštva Marije Đeranović deluje kao putovanje kroz svet same autorke. Kadrovi, isečci i rukom uhvaćene fotografije utisaka tokom njenog puta kroz sopstveni život. U skladu sa imenom izložbe, kada uđe ovde, posetilac bi trebalo da, pun hrabrosti – kao padobranac koji skoči i širom otvori padobran – širom otvori oči i skoči u Đeranović zemlju čuda. Tamo će posetilac, ako se koncentriše i postane posmatrač, tonuti sve dublje i dublje u stvarnost koju je u sebi nosila i potom iznela u ovu našu, tzv. „stvarnu“ stvarnost. Čak i ako posetilac izložbe, ili bilo koja osoba koja dođe u dodir sa likovnim radom ove autorke ne doživi ništa na emotivnom ili duhovnom nivou, estetski nivo je bogat doživljaj, poput animiranog filma na kome se čitavu deceniju predano radilo.

Luka Kurjački, dramaturg i scenarista, autor teksta kataloga izložbe

Izložba će biti otvorena susretom koji će animirati Aleksandara Zograf, strip umetnik, u razgovoru sa Marijom Đeranović. Obrađivane teme na susretu biće delo autorke izložbe i pozicija žena u svetu stripa u Francuskoj i u Srbiji.