Kralj Cacka landscape

Premijerno na Supernatural festivalu nastupa KRALj ČAČKA

BEE Supernatural, 25. april, Botanička Bašta

Supernaturl festival pod sloganom „Bee Supernatural“ ove godine održaće se u subotu, 25. aprila u Botaničkoj Bašti, Jevremovac u centru grada a tema ovogodišnjeg festivala je Pčela.

Nažalost, pčele su ugrožene, a glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cveća i deforestacija (krčenje šuma), zbog čega je misija festivala da skrene pažnju javnosti i donosiocima odluka, da je prioritet zaštita i unapređenje staništa pčela. 

Tradicionalno, Supernatural festival je programski posvećen Majci Zemlji, pa je tako i dobar zvuk zaštitni znak festivala od samog postojanja.

Nenad Marić ili Kralj Čačka je slikar, pesnik i kantautor rođen u Čačku, a već nekoliko decenija živi i radi u Beogradu. Kao pesnik objavio je zbirku “Na margini” (Lom, 2016), a kao muzičar dva albuma (“Zemlja snova” krajem 2016. i “Spusti svetlost na put” krajem 2018). Autor je – zajedno sa bratom Markom – originalne muzike za filmove “Poslednja avantura Kaktus Bate” (2018) reditelja Đorđa Markovića i “Realna priča” (2019) reditelja Gordana Kičića. Dobitnik je nagrade “Strune od svetla” za 2017., koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici.


Tokom poslednje tri godine Kralj Čačka svirao je na najvećim festivalima u regionu: Exit, Arsenal fest, Ferragosto Jam, Mountain Music Fest, Arlemm, NS Koncert godine, SOMUS, Beer Fest… ali i kao specijalni gost Darka Rundeka pred više od 10.000 gledalaca na Tašmajdanu. 

Za mnoge posetioce njegovih koncerata, dileme nema: Kralj Čačka jeste nekrunisani vladar muzike koju je teško svrstati u neku kategoriju. Njegova inspiracija leži u onom, za mnoge, savršenom skrovištu: između najdubljih emocija i umetnosti sviranja, između noći u zadimljenom baru i jutra koje menja sve, između muzike putujućih trubadura i tananih jazz melodija. Iz tog skrovišta Kralj Čačka izlazi na glavnu ulicu i vodi nas sa sobom na put oko sveta. 

Ove godine, premijerno na Supernatural festivalu posetioci će uživati u mešavini džeza, bluza, rokenrola i šansona, a neke od poznatih ostvarenja Kralja Čačka su: Deda Mraz je švorcMama kupi mi propeler (live)Pad u Ljigu (3 boje zvuka)Zemlja snovaUživo Studio 6Bandcamp, dok na deezer-u možete preslušati albume  Zemlja snova i Spusti svetlost na put, album koji je u izboru slušalaca radija 202 proglašen “Albumom godine” u konkurenciji Bajage i Instruktora i Električnog Orgazma za 2018.

O samom autoru, referencama i muzici više na www.kraljcacka.rs

Na BEE SUPERNATURAL festivalu uz muzički program za decu i odrasle, biće organizovan mali sajam meda i pčelarstva, sajam medonosnog bilja, kao i debate na temu zaštite pčela. Na festivalu će biti  organizovane razne porodične radionice i predstavljanje organizacija koje se bave zaštitom prirode.

Supernatural festival je tradicionalni festival koji se održava svake godine krajem aprila i koji proslavlja Međunarodni dan planete zemlje. 

www.supernatural.eco