“Iluzije: epidemija emocija” Biserke Petrović

Biserka Petrović se beogradskoj publici u galeriji Atrijum, od 1. jula u 19h, pa do 15. jula, predstavlja izložbom najnovijih slika iz ciklusa Iluzije, kustos izložbe je istoričar umetnosti Slavica Obradinović.

Postavljene jedne uz druge slike bliske po vremenu nastanka, motivu, temi i stilu suštinski su različite po simbolici, značenju i emociji koju nose u sebi. Kuriozitet izložbe su dela nastala nedavno, tokom globalne izolacije proistekle iz neophodnosti prevencije epidemije. Iz postavke iščitavamo kako je umetnica odreagovala na nove ekstremne društvene uslove i kako se to odrazilo na njenu umetnost. Neophodnost umetnosti, slikarstva u životu umetnika i pojedinca postaje očigledna kroz doživljaj slika sa izložbe.

U ciklusu Iluzije Biserka Petrović svoje ideje i dalje realizuje kroz autentične predstave pojedinca u interakciji u okviru grupe. U fokusu je čovek kao individua i društveno biće u konstantnoj borbi sa samim sobom i društvom u kojem se nalazi. Poseban segment ciklusa Iluzije su detalji velikih kompozicija, a predstavljaju portrete njenih aktera. Umetnica se ovde bavi pojedincem dok slika likove muškaraca i žena na kojima se ogledaju različita raspoloženja. Predstavlja trenutak snažne emocije, ispred koje posmatrač doživljava efekat ogledala suočavajući se sa sopstvenom osećajnošću. U jednom portretu sadržana su dva dijametralno različita raspoloženja iste osobe koja nam se otkrivaju otvaranjem i zatvaranjem slike. Portret postavljen na ovaj način je komunikacija i sa publikom, kroz koju Biserka posmatrače aktivno uključuje u viđenje umetničkog dela.

Konstantna preispitivanja su ekspedicija kojom se kreću razmišljanja Biserke Petrović. Okrenuta traganju za suštinom duše, jedinstvu materijalnog i duhovnog Biserka je opredeljena za slikarstvo u klasičnom smislu. Duboko kontemplativna po svojoj prirodi umetnica je studiozna, željna znanja, nadasve snažno povezana sa publikom. Različitim vidovima komunikacije ona nas aktivno uključuje u viđenje umetničkog dela otkrivajući tako sopstvene i naše slojeve misli i emotivnih stanja.

(iz teksta kataloga, Slavica Obradinovič, istoričar umetnosti)


Biserka Petrović diplomirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2004, a magistrirala vizuelne umetnosti na Likovnoj akademiji u Firenci 2007, pod mentorstvom prof. Domenika Viđana. Stipendista italijanske i norveške Vlade, grada Lazarevca i Fondacije za talente Republike Srbije. Živela u Firenci od 2005. do 2015. godine, predajući slikarstvo na Accademia del Giglio i radeći u umetničkoj radionici u Muzeju Palazzo Strozzi. U Poljskoj, 2016. slikala je za film S ljubavlju Vinsent, prvi dugometražni film u istoriji svetske kinematografije slikan uljem na platnu, koji je dobitnik više od 30 festivalskih nagrada i kandidat za Oskara. Bila je zvanični predstavnik filma na festivalima i projekcijama u Srbiji, Francuskoj i Italiji. Dobitnica je nagrade za grafiku FLU u Beogradu, specijalnih pomena na Iowa Biennial u SAD i Premio Pandosia u Italiji, finalista nagrada Premio Cittá di Novara u Italiji i Artzine u Španiji. Radovi joj se nalaze u više javnih i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu, a izdvaja se Glo’Art  kolekcija u Belgiji, u kojoj je uvrštena u najbolje pozvane umetnike, čija su dela ušla u katalog. Samostalno je izlagala 14 puta (u Srbiji i Italiji), a kolektivno na više od 40 izložbi u Italiji, Bugarskoj, SAD, Danskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Rumuniji, i naravno Srbiji. Član je ULUS-a od 2015. godine