IMG 1811

Bitef teatar: Počeo rođendanski mesec mart

Povodom 28 godina postojanja, Bitef teatar je organizovao slavljeničku konferenciju za novinare, koja je održana na Dunavu, tačnije u Kladovu, uz podršku hotela Aquastar Danube i TO Kladovo i u prisustvu njihovih predstavnika. Svoj rođendan, koji je danas, 3. marta, ovo beogradsko pozorište će, nakon jučerašnje uvertire, proslaviti večeras igranjem predstave “Ljubavnice”. Dan pozorišta prati i bogat martovski program.

Specijalna konferencija za novinare Bitef teatra organizovana je na brodu “Aquastar Maxim”, kojim su predstavnici medija svoju plovidbu počeli u Tekiji, da bi obišli znamenitosti ovog kraja, kao što su: Trajanova tabla, lik kralja Decebala uklesanog u steni, manastir Mrakonije, signalne stanice i mesto gde je Dunav najuži – Veliki Kazan.

Među prisutnima bio je i direktor Bitef teatra Miloš Latinović, koji je govorio o Danu pozorišta i o programu inspirisanom rođendanom, koji će biti realizovan tokom marta, a podrazumeva premijeru, gosotvanja i učešće na Beogradskom irskom festivalu.

Prvo od gostovanja je večeras, 3. marta u 20h. U pitanju je pozorište „Kosztolányi Dezső” iz Subotice i predstava Ljubavnice, čiji reditelj je Anđelka Nikolić. Zatim, u okviru Beogradskog irskog festivala na sceni Bitefa biće igran savremeni plesni performans “Ovo je irski ples” 9. i 10. marta.  Gostovaće i Gledališče Kopar iz Slovenije i Kamerni teatar 55 iz BiH 30. marta sa predstavom “Alan Ford, epizoda Povratak otpisanih” u režiji Kokana Mladenovića.

Bitef teatar je za 15. mart pripremio i premijeru. Reč je o predstavi Tri lica samoće, čiji dramaturg je Miloš Latinović, a reditelj Filipa Marinkovića. Tekst predstave je posvećen ženama okruženih ratom.

IMG 1977
Direktor Bitef teatra Miloš Latinović u obraćanju predstavnicima medija povodom rođendana pozorišta.

[su_highlight]Bitef teatar je osnovan 1989. u rekonstruisanoj nemačkoj evangelističkoj crkvi na današnjem Trgu Mire Trailović.[/su_highlight]

[su_quote cite=”povodom Dana pozorišta Bitef, zaključio je direktor Miloš Latinović.”]No, nema razloga da budemo skromni. Umetnik nije lopov, pa da se sakrije u ljušturu lažne skromnosti. Mi tačno znamo, danas, našu meru, a ona nije ni preko, ni ispod mere. Bitef teatar je na svoj 28 rođendan važan činilac kulturnog života u Srbiji, a učinićemo sve da nam u kvalitativnom smilsu ta značajka bude još svetlija i bolja. [/su_quote]

Nakon zvaničnog dela konferencije, novinari su obišli Hidrocentralu Đerdap i Arheološki muzej u Kladovu.

Fotografija: Miss Stills Photography