Festival nauke Oksana Skendzic 1
Festival nauke, Oksana Skendžić

Upoznaj i istraži novo doba na predstojećem Festivalu nauke

Šesnaesti Festival nauke pod sloganom “Novo doba” održaće će se od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 m2. Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će u okviru četiri programske celine zaljubljenicima u nauku predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa. Upoznaj novo doba i ne propusti ove sjajne programe:

Nauka u službi bezbednosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Naučno-istraživački rad, otkrića i dostignuća, osim svrhe i doprinosa koji ostvaruju i sferi obezbeđivanja kvaliteta i razvoja nauke, imaju svoj aspekt primene u mnogim oblastima, od kojih je jedna i oblast bezbednosti. Naučno-tehnološki i tehnički razvoj se kroz vreme ogleda, pored ostalog, i u razvoju i unapređenju opreme, tehničko-tehnoloških, proceduralnih i drugih rešenja, koja se primenjuju u radu u oblasti unutrašnjih poslova, u cilju zakonitog, efikasnog i bezbednog obavljanja poslova u nadležnosti.

Primena naučno-zasnovanih, naprednih i savremenih rešenja u radu u oblasti unutrašnjih poslova, pruža mogućnosti za brže, preciznije i kvalitetnije postupanje, dok oprema koja prati savremene tendencije omogućava efikasniji i efektivniji rad pripadnika i pripadnica Ministarstva unutrašnjih poslova, čime se proporcionalno stvaraju bolji preduslovi za kvalitetniji rad u oblasti unutrašnjih poslova i posledično, veću bezbednost građana.

Konekciju sa naukom Ministarstvo unutrašnjih poslova ostvaruje, pored navedenog, i kroz naučno-istraživački rad i izdavačku delatnost, koji se realizuju u skladu sa zakonom. Ministarstvo je, takođe, posvećeno razvoju i unapređenju uslova za sticanje novih znanja, veština, i kontinuirano stručno usavršavanje svojih zaposlenih, kao i sistemsko podsticanje razmene dostignuća u struci i primera dobre prakse sa relevantnim domaćim i internacionalnim institucijama u oblasti bezbednosti, nauke, obrazovanja i drugim oblastima od značaja, sa kojima već duži vremenski period ostvaruje plodonosnu saradnju.

Novo doba, to smo mi!

Grupa za pedagogiju Filozofskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu

Kako se to crta senkama i da li se zaista bolje uči kada se zagreje stolica? Na kojim sve adresama stanuje obrazovanje? Iako se često smatra da novo doba preuzimaju roboti, tehnologije i inovacije, mi smo tu da pokažemo da će i dalje glavna scena biti rezervisana za nas, kao i za neprekidno učenje. Ostavi svoj trag u građenju zajedničke vizije sveta i doživi jedinstveno iskustvo zajedničkog maštanja, pregovaranja različitih perspektiva, koordinisanja i stvaranja bez kog nema kako učenja – tako ni budućnosti.

Sociološke gatare

Grupa za sociologiju Filozofskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu

Mi smo spremili karte za čitanje sudbine i pozivamo najhrabrije radoznalce da nam izađu na crtu! Ali pre toga, trebalo bi da znaš da naše „proricanje“ sudbine ne zavisi ni od linija na dlanu, listića čaja ili taloga kafe. Za ovu priliku budućnost će nam biti jasnija isključivo zahvaljujući nauci, statistici i našoj velikoj ljubavi – sociologiji! Osim toga, spremni smo i da se poigramo sa tvojim predrasudama i priredimo ti iznenađenje ili dva, a za sve osnovce tu je i test različitih sklonosti koji može da bude od koristi za odabir fakulteta.

Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je NOVO DOBA koje nam je ubrzano došlo zahvaljujući svetskoj pandemiji. Festival ovim sloganom želi da ukaže na promene koje su nam se dogodile tokom godina izolacije – na percepciju sveta oko nas, a najviše nauke i naučnih dostignuća. Više o programu festivala pročitajte na linku: https://festivalnauke.rs/