JR Maglev MLX01 2
JR Maglev MLX01 2

Testiran novi japanski maglev brzi voz!

Maglev vozovi predstavljaju jedno od najvećih tehnoloških dostignuća, ali ipak nisu doživeli svoju punu komercijalnu upotrebu. Uprkos tome, u Japanu je testiran najnoviji Maglev L0 voz nove generacije.

Japanci su poznati po tome da su u tehnološkom smislu daleko ispred skoro svih tehnološki naprednijih zemalja. Čak i u takvoj zemlji, Maglev vozovi nisu svakodnevnica i privlače mnogo pažnje onda kada se pojave. Isto se desilo i sa prototipom novog Maglev voza pod oznakom L0, koji je testirala Centralna japanska železnica (JR Tokai) krajem prošle nedelje.

[synved_info]Maglev – skraćenica od pojma magnetna levitacija – tehnologije koja pokreće vozilo koristeći niz magneta umesto klasičnih šina i točkova. Zahvaljujući tome što praktično nema trenja, Maglev tehnologija omogućava kretanje vozila velikim brzinama (npr. 500 km/h) i jedina “buka” predstavlja njegovo kretanje kroz vazduh.[/synved_info]

Za ovaj test je korišćena produžena test Maglev pruga dužine 42,8 km, koja je japanskoj železnici omogućila testove sa većim brzinama, veći broj vagona i testove pri prolasku kroz tunele. Iako su sama tehnologija i železnički saobraćaj poznati čoveku, i dalje se testiraju različiti efekti koji se stvaraju pri kretanju vozova velikim brzinama. L0 je na svom prvom testu, nakon dugih šest godina priprema a za samo pređenih 5 km, postigao svoju maksimalnu test brzinu od 500 km/h!

Po prvim utiscima novinara, koji su na ovom testu bili najbrojniji putnici, brzina se mogla osetiti ali to nije učinilo putovanje više neprijatnim u odnosu na standardni voz. U nastavku je video koji će vam barem malo dočarati kako izgleda ovaj voz budućnosti.

Očekuje se da će se prvi Maglev voz u komercijalnoj upotrebi pojaviti, za sada daleke, 2027. godine i to na relaciji Osaka – Tokio. Kretaće se na Maglev pruzi koja tek treba da bude izgrađena, a do tada, konstruktori će pokušati da prepoznaju i odgonetnu sve potencijalne uticaje ovog načina transporta na prirodu i životnu sredinu. Pored ovog, pred njima su i veliki komercijalni zadaci – naći način za smanjenje za sada veoma visokih troškova održavanja ovakve pruge i postavljanje standarda koji će biti prihvaćen širom sveta.

Izvor: The Asahi Shimbun; Foto: Yosemite