svez vazduh iz buducnosti - LookerWeekly.com
svez vazduh iz buducnosti - LookerWeekly.com

Svež vazduh iz budućnosti

Kućni uređaj koji se nije menjao od svog nastajanja

Električni ventilatori se nisu promenili od svog nastanka, daleke 1882. godine…

Upotrebljivani su razni materijali, dodavane opcije i dugmići, ali je osnovna ideja ostala ista – propeler ventilatora pokreću vazduh. Upravo zbog ovog mehanizma, svežiji vazduh koji dopire do nas je ispresecan i neravnomeran, što osećamo kao neprijatne nalete vazduha.

Ukoliko želimo da izbegnemo navedene nalete vazduha, mora se ukloniti ventilator. Ali ako se ukloni ventilator, kako ćemo dobiti svežiji vazduh?

Britanska kompanija Dyson Ltd., u svetu je poznata po svojim usisivačima koji pomeraju granice, kako tehnologije tako i dizajna ovakvih kućnih uređaja. Zato i ne čudi što je upravo ova kompanija rešila da napravi nove kućne ventilatore koji pripadaju vremenu koje tek dolazi. Kao što smo već naveli, osnovni pokretač vazduha, sam ventilator, predstavlja u isto vreme i najveći izazov. Zahvaljujući tehnologiji “Air MultiplierTM”, kompanija “Dyson Ltd.” je stvorila novu generaciju kućnih ventilatora. Za ovaj tehnološki preokret bilo je potrebno uposliti više od 350 inženjera i naučnika zaposlenih u kompaniji. Osnovna ideja koja stoji iza ove nove tehnologije je u stvari jedna vrlo česta pojava u prirodi – let ptica. Kao što su ljudi iskopirali oblik ptičijeg krila i na osnovu toga napravili krila aviona koji lete bez obzira na težinu i veličinu, tako su inženjeri ove kompanije, iskoristili isto znanje. Naime, vazduh koji normalno struju kroz veliki prsten oblika krila, ubrzava se dodatno ubrizganim vazduhom. Na taj način, zahvaljujući razlici u pritisku na spoljnoj i unutrašnjoj strani “ventilatora” (što ovde moramo uzeti samo kao poznat pojam), vazduh koji izlazi biva ubrzan čak 15 puta, a pri tom se dobija kontinualan snop svežijeg vazduha.

Ipak, ni ovi uređaji nisu bez mane. Osim same cene, koja je za svežiji vazduh ipak velika (199,99 £), ostaje problem buke. Za sada, buka koja je posledica pokretnih delova samog uređaja, ne može se izbeći i to je jedan od ustupaka koji se mora napraviti kod upotrebe ovih uređaja.Osim standardnog oblika, ova tehnologija je omogućila dizajnerima da se i poigraju sa veličinom i oblikom ovakvog “ventilatora”, pa ih sada možemo i zamisliti kao ukrasne kućne elemente, a ne samo funkcionalne. Kao dodatak na ovu naprednu tehnologiju, kompanija “ColoureWare” je tržištu ponudila i mogućnost kupovine dorađenih “Air MultiplierTM” ventilatora. Njihova dorada se ogleda u raznim kombinacijama boja, koje nisu standardno dostupne. Inače, kompanija “ColoureWare” je poznata po tome što prerađuje fabričke uređaje i čini ih zanimljivijim i jedinstvenim – menja im boju (od iPod-a do Xbox-a).Kućni uređaj koji se nije menjao od svog nastajanja

“Air MultiplierTM” jeste tehnologija sutrašnjice i može se smatrati novim početkom, barem što se tiče ovakvih uređaja. I pored visoke cene i buke, zahvaljujući naprednim tehnologijama, verujemo da će uskoro ovi nedostaci biti prošlost, kao i stari dobri ventilator sa propelerom.