Noc istrazivaca Flashmob 5 e1442501528453

Plesom u srcu Beograda do Noći istraživača

 

Tačno u podne, grupa od 40 mladih, plesala je na Trgu republike u Beogradu s ciljem da skrene pažnju na predstojeću 10. Evropsku Noć istraživača.

U iznenadnom plesnom performansu koji se, u četvrtak, odigrao na centralnom trgu u Beogradu učestvovali su deca i mladi uzrasta od 9 do 16 godina.

Na nezvaničnu himnu Evrope „Odu radosti“, trominutni ples je, kao flešmob, imao za cilj da privuče pažnju  prolaznika i podseti da se u petak 25. septembra, po celom gradu, od 16h do 23h odigrava manifestacija besplatnog karaktera, pod imenom „Noć istraživača“.

Koreografiju potpisuje Ivana Tabori Obradović a u plesnom performansu formirane su dvogube i trogube DNK veze koji se potom završio „ispisivanjem“ slova NI i brojke 10, u susret simboličnoj desetoj manifestaciji.

Noći istraživača ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

Upravo u godini kada se obeležava ovaj jubilej, Noć istraživača u Srbiji održaće se čak u deset gradova, u kojima će ulaz na sve događaje biti besplatan.

U Beogradu Noć istraživača se održava na nekoliko lokacija duž cele Knez Mihailove ulice (Galerija Progres – kolonade Privredne komore Srbije – Francuski institut – velika i mala galerija SANU – galerija Singidunum – Institut Servantes – Biblioteka grada Beograda), kao i u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, Akademskom parku, Pedagoškom muzeju, ispod kolonada Hemijskog fakulteta i u tržnom centru Delta City.

Koordinatori Noći istraživača u Srbiji su Festival nauke, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu (UB) i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Partneri ovogodišnje manifestacije su Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ UB, Fakultet za fizičku hemiju UB, Matematički fakultet UB, Institut Mihajlo Pupin, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu, kao i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Kreativno edukativni centar, Centar za promociju nauke, NAUKOM udruženje naučnih komunikatora i Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.

Vidimo se 25. septembra, u Noći istraživača!