napunite baterije vezbajuci

Napunite baterije vežbajući

Na vašem Nokia telefonu…

Kada krenete u vožnju biciklom, najčešće kod kuće ostavljate sve brige i obaveze. Ali sa sobom uvek nosite mobilni telefon. Od sada, ne morate brinuti da li će vaš telefon ostati bez struje…

Iako pomalo zaboravljena dinama, i dalje se može videti na nekim biciklima. Posebno na „ponikama” ili starijim modelima. Kao što je poznato, dinamom se pokreće sistem osvetljavanja vašeg puta. Sada, ovaj mali generator dobija novu funkciju – tokom vožnje, vaš telefon će se puniti.

Sistem je vrlo jednostavan – mali punjač se povezuje na dinamu, punjač se dopunjuje i indirektno puni telefon. Iako je možda nekome logičnije da se telefon direktno poveže na dinamu, akumulator je neizbežna karika, jer se njegovom upotrebom, telefon puni na kvalitetan i stabilan način.

Nokia Bicycle Charger Kit

Punjenje počinje pri brzini od 6 km/h (brzina šetnje) i zaustavlja se kada se dostigne brzina od 50 km/h. Koliko je ovaj punjač efikasan govori podatak da se vožnjom od 20 minuta, pri brzini od samo 10 km/h, vaša Nokia 1202 može napuniti za dodatni sat razgovora. Naravno, za ozbiljnije modele, na ovaj način napunjena baterija bi izdržala dodatnih 15tak minuta, što u nekim momentima može biti sasvim dovoljno.

U paketu se dobijaju dinama standardnog oblika, punjač i nosač koji će vaš telefon držati sigurno vezanog za vaš bicikl. Punjač je dizaniran tako da izdrži prašinu, vlažnost i druge vremenske (ne)prilike. Pored same zaštite punjača, u paketu se dodatno dobija i providna torbica za telefon kako bi se i on zaštitio od spoljnih uticaja koje smo naveli.

Nokia Bicycle Charger Kit holder

Neki od modela koji se nalaze na listi podržanih ovim sistemom izdvajamo X6, C5, C6-00, C5-03 od novijih modela. Na žalost, noviji modeli poput C7, iako poseduju isti priključak za punjenje kao i navedeni modeli, nisu podržani. Mada se ovo i ne treba posmatrati kao mana, jer u vožnju bicikla po ulicama, parkovima, šumama i obalama nećete nositi najskuplji telefon.

Ukoliko ste ljubitelj ove vrste zabave i treninga, a ne želite da se odvajate od svog telefona, možda je ovo rešenje za vaše duge vožnje. Ono što je sigurno, na ovaj način ćete pored svega ostalog, barem malo doprineti očuvanju životne sredine, jer ćete sami generisati električnu energiju.