Aktivno iskustvo – Xperia Active

Pametno, ali (skoro) bez kompromisa

Ljubitelj ste pametnih telefona, ali na aktivni odmor ili u noćni provod, sa sobom nosite telefon osnovnih mogućnosti. Da li je to obavezni scenario?

Sudeći po Sony Ericsson dizajnerima i inženjerima, ovaj scenario se može zanemariti. Predstavljamo XperiaTM Active, telefon koji bi trebalo da bude kompromis. Iako je Sony Ericsson pomalo zaboravljen proizvođač telefona na svetskom tržištu, svojom XperiaTM serijom telefona, ipak je zadržao deo pažnje za sebe. U ovoj seriji bilo je modela, koji nisu zadovoljili ukuse sada već zahtevnog i edukovanog korisnika, kao što su X10i Mini Pro ili X8, ali bilo je onih koji su nas ostavili bez daha. Takav je model XperiaTM Arc, koji je najeksluzivniji model koji je Sony Ericsson predstavio.

Iako su ove godine, pored već postojećih, predstavljeni i modeli kao što je XperiaTM Play, Neo i Pro onaj koji odskače od ostalih predstavnika je XperiaTM Active.

Xperia active

Ovo je prvi Sony Ericsson Android telefon koji je otporan na prašinu i prskanje vode. Bravia prikaz slike je i ovde deo paketa što ovaj telefon stavlja rame uz rame sa ostalima. Pored toga, Sony Ericsson je uspeo da omogući da se ojačani ekran koristi čak i ako na njemu ima kapljica vode. Ovo će veoma biti značajno ako ovaj aparat koristite dok trčite, dok pada kiša ili ste malopre izašli iz bazena da se javite na poziv.

Pored standardnih žičnih slušalica, uz ovaj telefon se dobija i nosač za zglob koji vam omogućava da telefon uvek bude uz vas dok trenirate. Dodatno, najčešće korišćene aplikacije se nalaze u uglovima ekrana što dodatno olakšava upotrebu ovog telefona tokom treninga ili drugih aktivnosti.

Xperia active

Iako robustan, telefon je dodatno obogaćen mogućnošću snimanja video fajlova u 720p (HD) formatu kamerom od 5 mega piksela sa aperturom od 2.6 i stabilizacijom slike. Podrška za YouTube servis, ugrađena u samu Android platformu, sa ovim telefonom će možda biti u potpunosti iskorišćena zahvaljujući ovako kvalitetnoj kameri.

Sudeći po zvaničnoj specifikaciji, model Active se iznutra ne razlikuje mnogo od svog parnjaka X8 – veličina ekrana, dimenzije, interna memorija… Ova sličnost ujedno se može smatrati i jedinom manom koju za sada možemo da primetimo. Ipak, samo 320 MB interne memorije dostupne za aplikacije, verovatno će mnoge korisnike odvratiti od kupovine.

Ovaj koncept nije novina, ali je Sony Ericsson uspeo da novom kombinacijom standardnih opcija i već postojećih rešenja ponudi korisnicima nešto interesantno. Ipak, nedostaci koji su kod prethodnika uticali da se broj njihovih kupaca smanjuje iz nedelju u nedelju trebali su da budu rešeni sa ovim modelom. Model još uvek nije dostupan na tržištu, ali se nadamo da neće biti samo jedan u nizu Android telefona.