FirefoxOS for press release

Telenor pokrenuo “Firefox izazov”

Novo takmičenje u kreiranju mobilnih aplikacija je počelo! Telenor je objavio početak “Firefox izazova”, konkursa za najbolje aplikacije za novu mobilnu platformu. Detalji u nastavku.

Početkom ove godine u Barseloni, izvršni direktor Telenora Jon Fredrik Baksaas, najavio je podršku Firefox platformi. Tom prilikom, najavljeno je da će se prvi Firefox OS telefoni pojaviti na tržištu Srbije, Crne Gore i Mađarske. U skladu sa tim planovima, pokrenut je konkurs za najbolje aplikacije za ovu platformu u razvoju. Šta možete očekivati od ovog konkursa?

Treba istaći da ovaj konkurs važi za teritorije Srbije i Crne Gore. Konkurs će trajati dva meseca, od 15.07. do 15.09. do 23:59 po srednjeevropskom vremenu. Ukupan nagradni fond je 12 000 € koji će biti podeljen kreatorima pet najboljih aplikacija za ovu platformu.

Tokom juna, Telenor je u okviru događaja Mobile Monday, predstavio svoje planove i najavio ovo takmičenje, dok su na narednom okupljanju, prijavljeni programeri i razvojni timovi od Telenora dobili i prve Firefox uređaje (Geeksphone Peak & Keon). Iako je Mozilla omogućila veoma jednostavno razvojno okruženje u okviru samog Firefox pretraživača, verujemo da će posedovanje samog uređaja pomoći da se naprave što bolje aplikacije. Kako se prijaviti za ovaj konkurs?

Forma za prijavu za konkurs je dostupna na zvaničnom sajtu Telenora, gde su dodatno opisane i propozicije samog konkursa. Učesnici iz Srbije se prijavljuju na sajtu Telenor.rs a učesnici iz Crne Gore na Telenor.me. Prijava se može izvršiti već sada a najkasnije do 10.09.2013. u 23:59h po srednjeevropskom vremenu.

[info]Firefox OS platforma je bazirana na HTML5 tehnologiji programiranja i već smo pisali o njoj (link). U osnovi, to znači da ukoliko znate da kreirate Internet sajtove i imate iskustva u HTML programskom jeziku, veoma lako možete postati i programer Firefox OS aplikacija. Na zvaničnom sajtu, Mozilla je dostupnim učinila mnogo materijala koji vam mogu pomoći da krenete u ovu “avanturu”. Kako je ovo trenutno najotvorenija platforma za mobilne uređaje, i pri tom je veoma mlada, vaš doprinos u njenom razvoju može biti veliki.[/info]

Da li imate ideju za aplikaciju? Možda je sada momenat da je sprovedete u delo.