Huawei Ascend P6
Huawei Ascend P6

Huawei predstavio Ascend P6

Huawei je 18. jun najavljivao kao dan kada će svetu predstaviti nešto potpuno drugačije od dosadašnjih proizvoda. Taj novi pravac dizajna i elegancije pretočen je u novi model Ascend P6. Upoznajte ga.

Od kada je 2012, na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, Huawei najavio mnogo ozbiljniji pristup tržištu mobilnih telefona, najavljujući nove, snažnije modele, sa boljim dizajnom i hardverom, ovaj brend je na mnogim tržištima bio u žiži javnosti. I pored negativnog marketinga u Sjedinjenim američkim državama, ova kompanija se snažnije okrenula matičnom azijskom i evropskom tržištu.

Nakon modela Ascend P1, koji je bio veliki “skok” za ovu kompaniju, i njegovog takođe elegantnog naslednika Ascend P2, Huawei je juče javnosti predstavio svog novog džokera – Ascend P6. Ovaj telefon je za razliku od prethodnih koji su dolazili iz Šen Žena, spakovan je u kućište bez pokretnih delova – sve se nalazi u aluminijumskom kućištu, “debljine” tek 6,18 mm, sa tankim okvirom oko ekrana dimenzije 4,7 inča. Baterija je ultra-tanka ali nije zamenjiva od strane samog korisnika. Kako je baterija dovoljnog kapaciteta od 2000 mAh, potreba za izmenjivom baterijom skoro i da ne postoji.

Huawei je predstavio Ascend P6 na dan čiji je datum identičan debljini samog telefona – 6/18 odnosno 18. juna.

Kako bi što bolje pokazao koliko je inženjerskog i dizajnerskog truda uloženo u ovaj model, Huawei je objavio i video u kome se skoro jasno može videti šta sve čini ovaj telefon jedinstvenim (plus kako izgleda Huawei fabrika). Redizajnirani su delovi poput antene mobilnog signala, osnovna ploča i na kraju, sama baterija. Iz samog reklamnog spota, može se primetiti da postoji jedan kritičan deo ovog telefona koji je svojim dimenzijama, možda sprečio inženjere Huawei-a da debljinu Ascend P6 smanje na ispod 6,18 mm – senzor glavne kamere!

Glavna kamera je “jačine” 8 megapiksela i sigurno nije najjača u klasi, ali su drugi modeli pokazali da megapikseli nisu najvažnija stavka kod fotografija napravljenih mobilnim telefonom. U ovom segmentu, Huawei je kroz reklamne spotove pohvalio svoju opciju makro fotografije, ali vreme i korisnici će pokazati koliko će taj detalj naraviti prevagu. Ono što bi trebalo istaći jeste da je frontalna kamera “jačine” 5 megapiksela što će svi oni koji vole da se slikaju “iz ruke”, bilo solo ili u društvu, znati da cene. Spomenućemo da je deo paketa oko kamere i stabilizacija slike što će sigurno dobro doći kod svake fotografije.

Treba istaći da Huawei na ovom modelu nastavlja sa svojom idejom korisničkog interfejsa, pod imenom Emotion UI u verziji 1.6, dok u osnovi leži Android 4.2.2 Jelly Bean verzija.  Srce sistema čini četvorojezgarni HiSilicon 1,5 GHz procesor čiji je proizvođač sam Huawei a koji je već korišćen u modelima Ascend P2 i skoro predstavljenom modelu Ascend Mate. Uz ovaj procesor, dostupno je 2 GB RAM memorije i 8 GB interne memorije uz dodatnu microSD memorijsku karticu, koja bi trebalo da bude dovoljna za različite fajlove i multimediju. Očekivano, ovaj telefon radi sa microSIM karticama.

S obzirom da je ovaj model tek juče predstavljen, u narednim danima se mogu očekivati i podaci o ceni, koja verovatno neće biti mala, ali bi trebalo da bude konkurentna sličnim uređajima.

I imajte na umu, ako se odlučite za ovaj model, sigurno ćete biti drugačiji od drugih. Samo je pitanje da li ćete se odlučiti za beli, roze ili crni Ascend P6.