HTC One M8 u svim bojama
HTC One M8 u svim bojama

HTC predstavio novi “jedini”

HTC je juče, na dva sinhronizovana događaja, u Londonu i Njujorku, predstavio svoj novi “jedini” telefon – novi HTC One. Zašto bi baš on trebalo da bude vaš “jedini” novi telefon?

HTC je za svoj prethodni “jedini” dobio nagradu za najbolji pametni telefon u 2013. i samim tim su morali i ove godine da se potrude da tržištu ponude barem podjednako dobar ako ne i bolji telefon. Da li su u tome uspeli, tržište će dati svoju reč, a dok se ne pojavi u prodaji u ovom regionu, ostaje da se o unapređenjima sudi na osnovu inovacija opisanih na papiru. Pa da počnemo…

Prošlogodišnji model je napravio zaokret na polju megapiksela i u sebi je imao ugrađenu ultrapiksel kameru koja je omogućila bolje slike u regularnim ali i u situacijama sa slabim osvetljenjem. U novom HTC One telefonu, HTC je ugradio dve Ultrapiksel kamere ali ne radi kreiranja 3D fotografija, već radi prikupljanja više informacija o samoj fotografiji ali na hardverskom nivou. U praksi, ovo znači da će se nakon fotografisanja, veoma lako menjati dubina fokusa uz opciju UFocus ali i drugi parametri jer obe kamere “slikaju” istu scenu. Za razliku od konkurencije koja ove stvari rešava na softverskom nivou, HTC se nada da će ova opcija naići i na prihvatanje od strane razvojnih timova koji će to znati da iskoriste. Prednja kamera je sada “klasična” od 5 megapiksela za autoportrete (popularne “selfije”).

HTC One M8 silver

BoomSound™, kako HTC inače zove svoje prednje stereo zvučnike, i ovde su našli svoje mesto i kako tvrde, čak za 25 % su snažniji nego na prethodnom modelu, uz novo pojačalo i nove audio-profile.

Metalno kućište je na novom One-u zaobljeno ali i izbrušeno, što u odnosu na “plastičnu” konkurenciju, samo je po sebi prednost i odaje utisak skupocenosti i vrednosti.

Ekran je dijagonale od pet inča, sa manjom gustinom piksela od prethodnika, ali i pored upotrebe iste SuperLCD3 tehnologije ekrana, slika izgleda bolje. Procesor je Qualcomm-ov četvorojezgarni Snapdragon 801 sa frekvencijom od 2.3 GHz, a ugrađeno je i 2 GB RAM memorije. One dolazi u dve verzije sa 16 i 32 GB interne memorije ali poseduje i slot za memorijske kartice kapaciteta do čak 128 GB, što je unapređenje u odnosu na prošlu godinu.

Kada HTC za svoj novi One od 16 GB najavi tek 10 GB memorije slobodne za krajnjeg korisnika, to dosta govori o tome koliko je softverskih rešenja upakovano u ovaj uređaj:

  • Zoe servis je i dalje prisutan i u toku godine evoluiraće u servis koji će omogućiti čuvanje i deljenje fotografija u “oblaku”.
  • BlinkFeed™ je sada još bolji, omogućava više podešavanja i prilagođavanja korisniku, ali i omogućava razvojnim timovima da sada bolje prilagode svoje servise. Koliko će BlinkFeed™ uspeti da se izbori za svoju pažnju u svetu drugih i većih RSS čitača, presudiće korisnici, jer BlinkFeed™ uskoro stiže i na ostale Android uređaje.
  • Sense™ TV – uz novi One, više vam neće trebati ni jedan drugi daljinski upravljač. Osim vašim ukućanima kada vi niste kod kuće.
  • Motion Launch™ – aktivacija telefona jednim prevlačenjem, javljanje na telefon prostim podizanjem telefona – ovo su opcije koje su već neko vreme dostupne na drugim uređajima, ali ih HTC sada inkorporira i u svoj One pod novim nazivom. Naravno, za sve ovo su zaslužni senzori koji konstatno prate položaj i rad telefona. Nadajmo se da to ne utiče negativno na trajanje baterije u realnom radu.
HTC One M8 dolazi i u zlatnoj boji
HTC One M8 dolazi i u zlatnoj boji

Za razliku od prethodnih modela, ali i konkurencije, HTC je ponosan na činjenicu da će ovaj telefon u prvom talasu, biti dostupan u preko sto zemalja i dvestatrideset operatera širom sveta. Na ovaj način, HTC je postavio standard u globalnom lansiranju jednog proizvoda iz sveta mobilne telefonije. Kupci u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD sebi već sada mogu da priušte ovaj model s obzirom da je od juče već dostupan kod njih.

Očekivano je da će ovaj model uskoro stići i u naše krajeve a kada se to desi, pozivamo vas da podelite vaše prve utiske sa nama u komentarima teksta.