Pametne uređaje otključajte mislima

Svaka osoba na svetu razmišlja o različitim rečima na jedinstven način. Da li ste znali da bismo u budućnosti mogli da lozinkama, na pametnim uređajima i računarima, pristupamo i otključavamo ih svojim mislima?

Sklepan od milijardu aktivnih neurona, ljudski mozak je oduvek bio pravi izazov za nauku. I čini se, uvek će biti nedovoljno istražena misterija.

Zamislite samo da svojim mislima otključavate lozinku na telefonu? Niste uspeli? Ne brinite, imaćete prilike u budućnosti da „razmišljate“ do mile volje.

Prema nedavnim istraživanjima koja su sprovedena u Centru za mozak, svest i spoznaju u Španiji, u budućnosti ćemo moći da pristupimo lozinkama svojih računara tako što ćemo – misliti.

Istraživanja su sprovedena na preko četrdeset i pet volontera. Dok su čitali listu od sedamdeset skraćenica, uporedo su snimani njihovi moždani signali. Svaki put kada pomislimo na nešto, mozak stvara slabe ali različite električne signale.

Električni impuls se generiše posredstvom hemijske reakcije  između neurona, koji dalje mogu da se mere elektrodama. Nakon ovih merenja, koriste se posebni kompjuterski programi koji pronalaze „otisak mozga“ svakog pojedinca.

Naučnici tvrde da bi ovakav način pristupanja uređajima bio mnogo sigurniji od otiska prsta recimo i da ne postoji šanse da vas neko hakuje.

Šta vi mislite o ovoj ideji?

foto: freedigitalphotos.net