1020day

20. oktobar – Dan mobilne fotografije

Da li ste znali da je 20. oktobar Dan mobilne fotografije tj. fotografije stvorene mobilnim telefonima i uređajima? Nismo ni mi do sada…

Pored toga što živimo u svetu mobilnih uređaja koji svakog dana postaju sve “jači” u hardverskom smislu i sve pametniji u smislu broja aplikacija koje koristimo, već neko vreme traje proces u kome mobilni uređaji postaju sve više korišćeni umesto klasičnog fotoaparata. Ovaj trend je postao sve zastupljeniji razvojem i Internet zajednica poput Istagrama, koje su podržale upravo ovakav vid fotografije.

Svedoci smo da mobilni uređaji imaju sve više megapiksela što bi za rezultat trebalo da ima kvalitetnu fotografiju i video kadrove. Ipak, iako i u fotografiji ponekad može da se primeni čuveni Njegošev citat “U rukama Mandušića Vuka…”, ne može se zanemariti da kvalitetan fotoaparat (ili u ovom slučaju mobilni telefon) dosta znače u kreiranju kvalitetne fotografije. Ali koji je telefon najbolji za fotografiju?

Na to pitanje se može odgovoriti na više načina ali ukoliko posegnemo za čistim brojkama, jedan telefon se u poslednje vreme ponovo izdvojio – Nokia Lumia 1020. Ovaj telefon je drugi mobilni telefon koji je Nokia predstavila i ponudila tržištu a da u sebi ima senzor od čak 41 megapiksel. Iako je efektivna snaga ovog senzora 38 megapiksela, ova cifra je i dalje fascinantna. Ovaj telefon se uskoro može kupiti i ovim krajevima, u okviru ponude mobilnih operatera.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020

Da bi Nokia dodatno promovisala ovaj model (a možda i neke buduće koji će uslediti) odlučila je da sa fotoreporterima Associated Press-a, kreira dokumentarac sastavljen od fotografija snimljenih mobilnim telefonima, širom sveta. Uz sve to, s obzirom da se u nazivu Lumia 1020 zgodno krije datum 20. oktobar (u anglosaksonskom obliku), Nokia želi da hashtag-om #1020MobilePhotoDay, pokrene ceo svet da prihvati ovaj datum kao Dan mobilne fotografije. Uz njega možete deliti vaše fotografije snimljene mobilnim telefonom ali i pratiti radove drugih ljudi.

S obzirom da je Nokia (uz Microsoft pored sebe), jak igrač na polju marketinga, možda će i uspeti da od ovog datuma naprave svojevrsni praznik. A čak i da ne uspeju, sigurno je da će pokrenuti mnoge fotografe i njihove mobilne telefone, širom sveta. Da li ste jedan od njih?

Izvor: Nokia Conversations