MeeGo OS oživljava

Jolla nastavlja tamo gde je Nokia stala

Kada je Nokia predstavila svoju novu otvorenu platformu, MeeGo, mnogi su se obradovali. Međutim, Nokia je krenula putem Windows-a i MeeGo je ugašen. Ali, ipak MeeGo će nastaviti svoj život van ovog giganta…

Kada je Nokia krajem 2005. godine predstavila Maemo platformu, to je bila jedna od velikih inovacija u dotadašnjem svetu mobilnih uređaja. Maemo je tada predstavljalo platformu za Internet tablet uređaje, kako je to Nokia zamislila. Iako veoma interesantna platforma, nije zaživela među populacijom koja čini neki proizvod uspešnim – običnim korisnicima. U narednim godinama, Nokia je skoro redovno objavljivala nove verzije ove platforme, ali sa sličnim uspehom.

2009. godine, Nokia je predstavila svoju prvu kombinaciju Internet tablet uređaja i mobilnog telefona – N900. Ovaj proizvod je sa velikom pažnjom praćen od kako se spomenuo kao mogući model do momenta kada se pojavio na tržištu. Mnogi su bili oduševljeni ovim telefonom i želeli ga, čak i oni koji ne spadaju u ljubitelje poslednjeg “krika” tehnologije. Kako se u marketing Maemo platforme nije mnogo ulagalo, sva popularnost koju je doživela zasluga je zajednice koja je verovala u ovu platformu.

600 nokia n9 09 e1342338354349

Zahvaljujući toj popularnosti, Nokia daje još jednu šansu Maemo projektu – zajedno sa Intel-om kreira MeeGo platformu. Kako bi promovisali novu, otvorenu platformu, Nokia je dizajnirala poseban stil telefona otelotvoren u vidu Nokia N9 modela. Poput N900, i N9 je očekivan sa velikim interesovanjem tržišta. U momentu kada je MeeGo pripreman kao veliki povratak Nokije na tržište mobilnih uređaja, na zalasku Symbian platforme koja ih je proslavila, pojavljuje se novi lik u ovoj priči. Ni manje ni više nego sâm Microsoft i njihova Windows Phone platforma.

Nakon što su Nokia i Microsoft postali partneri u novoj avanturi, Nokia prihvata Windows Phone kao glavnu platformu za svoje proizvode i odlučuje da napusti MeeGo (Symbian je već istorija). S obzirom da je MeeGo projekat završen, očekivano je da će razvojni tim okupljen oko njega uskoro razići i preći na nove projekte. Ipak, nije bilo očekivano da će taj tim napustiti Nokiju (možda to i nije bio izbor) i nastaviti dalji rad na razvoju ove platforme pune potencijala. Taj tim je sada okupljen u novoj kompaniji pod imenom “Jolla” (što na finskom znači specijalna vrsta broda) i njihov plan je da nastave razvoj ove platforme ali i da tržištu ponude nove MeeGo uređaje.

Ova vest je obradovala mnoge korisnike i ljubitelje ove platforme, ali za sada nema više informacija koje bi podgrejale našu maštu. Trenutno ostaje samo da čekamo njihov prvi ozbiljan potez npr. novu “community” verziju MeeGo platforme za N9. Nadajmo se da ćemo je uskoro videti.