Samsung Smart TV - Evolution Kit
Samsung Smart TV - Evolution Kit

Kako da pametan TV postane pametniji?

Gledanje televizije se odavno promenilo, posebno pojavom “pametnih TV prijemnika. Da li ste jedan od vlasnika sličnog Samsung TV-a? Možda možete nešto učiniti da vaš TV postane još pametniji…

Ukoliko ste jedan od vlasnika pametnih Samsung TV prijemnika ili planirate da postanete, ovo je vest za vas. Za modele Samsung “smart” TV-a, koji pripadaju serijama modela ES7000, ES8000, ES9000 i PDP E8000, Samsung je obezbedio dodatak, Evolution Kit, koji će od njega napraviti još “snažniju mašinu”. Kako to funkcioniše?

U vašem “smart” TV prijemniku, pored klasičnog prijemnika, nalazi se i mali kompjuter sa procesorom, internom i radnom memorijom i preinstaliranom Smart TV platformom (to je onaj grafički deo koji se pojavi kad pritisnete taster Smart HUB). Iako su navedeni modeli veoma kvalitetni i sposobni da vam pruže kvalitetno iskustvo u slici i zvuku, za trenutne potrebe korisnika nisu dovoljno “snažni”. Kako se navedeni hardver ne može tek tako zameniti poput zamene DVD čitača u PC-ju (da li se sećamo PC-ja?), inženjeri u Samsungu su smislili bolji način za to – umesto zamene, hajde da dodamo hardver!

Pomenuti Evolution Kit u svojoj suštini predstavlja nadogradnju hardvera, ali i softvera. Pored više  memorije (dodato je čak 4GB memorije), srce sistema je pojačano za još četiri procesorska jezgra. Ovaj dodatak vam neće zauzimati dodatni prostor na postolju vašeg TV prijemnika ili negde na nosaču – Evolution Kit se direktno priključuje na TV prijemnik sa zadnje strane, preko interfejsa kreiranog upravo za slične naprave. Kada se poveže ovaj dodatak, pored hardverskog unapređenja, postojeći Smart HUB softver će biti zamenjen novim grafičkim rešenjem, koje bi trebalo da bude brže kako za rad, tako i za prikaz. Detalje pogledajte na stranici proizvoda a u nastavku video prezentaciju samog proizvoda.

Ukoliko ste korisnik ili potencijalni kupac jednog od modela iz pomenutih serija Samsung TV prijemnika, a zainteresovani ste za Evolution Kit, imajte na umu da ovaj dodatak nije tako jeftin – 249,99 britanskih funti. Ipak, s obzirom da je kupovina novog TV prijemnika sa ovakvim funkcionalnostima još skuplja, možda ima smisla razmisliti o tome. Šta li će sledeće da smisle?

Foto: Samsung