Godus game screenshot
Godus game screenshot

Godus – stvorite svet kao bog!

Kažu, Bog je svet stvorio za šest dana. Za koliko ga vi možete stvoriti i kako će on izgledati, saznajte igrajući Godus – najnoviju “bogovsku” igricu.

Video igrice veoma lako mogu nas postaviti u uloge raznih likova i bića, dati nam razne moći i mogućnosti, ali jedna će se uvek izdvajati – uloga Boga u stvaranju i oblikovanju novog sveta. Jedna od najpopularnijih igrica svog vremena (s početka ovog veka), Black & White omogućila je da uz nove 3D tehnologije, budete dobar ili loš bog. I od toga je zavisilo kako će izgledati vaš svet. Šta se promenilo od tada u ovom žanru?

Iako je Black & White doživeo svoj poslednji nastavak 2005. godine, stiče se utisak da je ceo ovaj žanr do sada bio zamrznut u kriogenom pakovanju, kako bi bio odmrznut kada vremena budu bolja. I upravo se to i desilo. “22cans” i Piter Moline (Peter Molyneux) uskoro objavljuju beta verziju svoje “bogovske” igrice pod nazivom “Godus”. Ova igrica će biti dostupna preko distributvnog servisa Steam za PC i Mac platforme. Šta će Godus omogućiti svojim igračima – bogovima u pokušaju?

Za početak, svi igrači će biti u mogućnosti da svet koji kontrolišu, izgrade i oblikuju do najsitnijih detalja. Naravno, sve što se izgradi, moguće je i rušiti, što će biti posebno važno u multiplejer varijanti, u bitkama sa drugim “bogovima”. Još krajem prošle godine, najavljena je podrška i za mobilne platforme, iOS i Android, što će broj igrača sigurno povećati. Verzije za mobilne platforme se očekuje u periodu nakon Noći veštica. Nadajmo se da će ova “otvorenost” doprineti kvalitetu same igrice a da neće biti umanjen zbog neophodnog prilagođavanja mobilnim uređajima.

U nastavku pogledajte kako izgleda Godus svet u kome i vi možete biti njegov stvaralac. Iako je količina detalja samih svetova minimalna, npr. krošnja drveta je predstavljena zelenom “gomilom” sa puno uglova, po našem mišljenju, to neće uticati negativno na utisak koji Godus ostavlja. Moramo napomenuti da nas je veoma brzo potsetio na već pomenuti Black & White naslov, koji smo odmah nakon pisanja ovog teksta, instalirali da se potsetimo starih dana (srećom, taj disk se nije zagubio).

Svi koji se odluče da se priključe ovom virtuelnom svetu u ranoj fazi (pre-order), platiće nižu cenu igrice od 19.99 $.

Foto: 22cans (Facebook)