gps tehnologija u sluzbi muzike - LookerWeekly.com
gps tehnologija u sluzbi muzike - LookerWeekly.com

GPS tehnologija u službi muzike

GPS tehnologija i nije tako dosadna

Na samo spominjanje GPS-a (Globalni Pozicioni Sistem), svi pomisle na one kockaste stvari koje se sreću po taxi vozilima ili aplikacije koje neko ima na telefonu…

Iako je korišćenje navigacionih uređaja i softvera u sopstvenom gradu za mnoge „glupavo”, poznata Američka grupa „OK Go” je pokazala drugu stranu novčića. Uz dobru organizaciju, nekoliko megafona, muzičkih instrumenata i telefona sa aplikacijama za snimanje GPS pozicije, ulicama Los Anđelesa se prošetala muzička povorka.

Kako je grupa OK GO već poznata po svojim neobičnim, ali vrlo inspirativnim spotovima, ni ovaj ne zaostaje za prethodnim.

Poenta cele muzičke parade sa upotrebom GPS tehnologije bila je da se, krećući se ulicama “Eleja”, snimi poruka koju je grupa želela da pošalje u svet – naziv njihove grupe.

Nakon samog podviga, grupa je pozvala i svoje „fanove” ali i sve koji smatraju da je ideja sjajna, da naprave svoju poruku koju će grupa objaviti. Mada, budimo iskreni, i da nisu pozvali „zajednicu” da učestvuje, mnogi bi učinili isto. Samim tim, uskoro možemo očekivati da se u sličnoj režiji pojave razne poruke i izjave – od ljubavnih do političkih.

Za kraj, evo i kratkog uputstva kako da pripremite teren za svoju poruku:

  • Posedujte telefon sa GPS prijemnikom i aplikaciju za snimanje GPS lokacije (geo-caching)
  • Nije potrebno da se napravi parada da bi poruka uspela (ali vas niko i ne sprečava da je organizujete)
  • Dobro isplanirajte svoju rutu pre nego što krenete u akciju
  • Održavajte ravnomernu brzinu – bolje će se memorisati pozicija
  • Krećite se polako u krivinama – dozvolite da vas GPS signal sustigne