firefox 4 generacija - LookerWeekly.com
firefox 4 generacija - LookerWeekly.com

Firefox – 4. generacija

Internet lisica u novoj verziji

Testna (beta) verzija novog Firefox 4 pretraživača bila je dostupna za preuzimanje u prethodnom periodu. Ipak, bez obzira na beta verziju, prava stvar dolazi tek sa punom verzijom koja je dostupna od juče za preuzimanje…

Internet ne bi imao smisla da ne postoji neki prozor kroz koji možemo pogledati u njega. Već duže vreme, pristup Internet je neizbežan, ali i neophodan. I da bismo mogli da komuniciramo sa globalnom mrežom, treba nam pretraživač i to dobar. Na tržištu postoji pet ozbiljnih igrača, a u toj konkurenciji, Firefox je po broju korisnika na drugom mestu, odmah iza Internet Explorera. Naravno, Microsoft-ov kandidat ima prednost, jer dolazi sa instalacijom Windows-a, pa je zato i “popularan”.

Looker%20Weekly%20

Firefox je naslednik već zaboravljenog “Netscape” pretraživača koji se na tržištu pojavio tek kao treća alternativa za Internet Explorer, ali se odmah izdvojio od ostalih kao projekat na čijem unapređenju je mogla da radi cela Internet zajednica (open source). Tim pristupom je pokupio mnoge simpatije, jer su krajnjim korisnicima dozvoljene razne modifikacije čime se postiže da se Firefox stalno unapređuje, ali i da se može prilagoditi korisniku, a ne korisnik njemu.

Koja unapređenja donosi poslednja verzija “Internet lisice”? Na prvi pogled, nakon instalacije, primećuje se prilična sličnost sa poslednjom verzijom Internet Explorer-a. Najviše u delu u kome se nalaze prostor za unos Internet adresa i sami tabovi. Sa druge strane, opcija “personas”, kojom ulepšavate svoj pretraživač, slična je temama kod Google Chrome-a.

Looker Weekly - Nedeljnik za mlade i radoznale u Firefox-u

Primetno je da je mnogo urađeno na minimalizaciji broja nepotrebnih tastera i njihovih veličina kako bi se postiglo da se veći deo ekrana iskoristi za prikaz Internet-a. Ovaj minimalistički pristup je posebno vidljiv kod klasičnih opcija kao što je meni za opcije i “bookmarks” meni – obe opcije su predstavljene po jednim dugmetom, iza kog se kriju opširnije opcije. Kako su ove dve opcije ne tako često korišćene kod najvećeg broja korisnika, pohvaljujemo to što ne zauzimaju mnogo prostora.

Nova generacija ovog pretraživača se u odnosu na prethodnu verziju može pohvaliti većom brzinom prikazivanja Internet sadžaja – čak i do 3 puta brže. Možda ovo nije revolucionarna brzina, ali je pokazatelj koliko je urađeno na poliranju koda koji se koristi u pozadini. Osim samog unapređenja koda, poboljšano je ponašanje pretraživača kod situacija gde je došlo do grešaka u prikazu video materijala (Flash, Silverlight, QuickTime) – više nije neophodno da se čitav pretraživač restartuje, već samo problematičan tab. Dodavanjem podrške za upotrebe hardverske grafike omogućeno je da se još brže i kvalitetnije pretražuje Internet i grafički bogate stranice što će sigurno otvoriti nove opcije u web dizajnu.

Firefox 4 - poređenje brzine

Kako je sigurnost na Internet-u odavno postala neophodna, Firefox dolazi sa integrisanom podrškom za vaš anti-virusni program. Iako vas sam pretraživač ne može zaštiti od svih zlih stvari na Internetu, u tom slučaju će vas barem obavestiti o mogućoj opasnosti od virusa, “trojanaca” i sličnih Internet napasti ukoliko posetite neki od “opasnih” sajtova.

Kako je Firefox jedan od pionira HTML5 standarda, očekivano je da su sva dostupna unapređenja u ovom segmentu, ugrađena u njega. Pored toga, podržan je i WebM format pa je time omogućeno uživanje i u video klipovima u “open HD” formatu. Naravno, podrška za novi CSS3 nije izostala, ali i je i dodata podrška za “multi-touch” upravljanje pretraživačem, što će omogućiti potpuno novi doživljaj pretraživača Internet-a. Kako unapređeni Internet izgleda, možete pogledati u “demo”galeriji.

Na kraju, utisak koji je ostavila nova verzija Firefox-a je sjajan. Izgleda “ispeglano”, elegantno i vrlo intuitivno, dostupan je na čak 75 jezika, (srpski je u pripremi) i potpuno je besplatan, kao i dodaci za njega. Naravno, ukoliko ste imali prilike da koristite i druge pretraživače, verovatno ćete primetiti da je Firefox “pokupio” i neke ideje od drugih pretraživala, ali ih je lepo uklopio u ceo paket. Ali to ne narušava opšti utisak već možda može da bude prednost.

Ukoliko ste stari Firefox korisnik, preuzmite novu verziju, nećete se pokajati. Ukoliko ste “zagriženi” korisnik nekog drugog pretraživača, probajte Firefox. Možda promenite mišljenje.

Za vreme pisanja ovog teksta, Firefox je preuzelo oko 1 milion korisnika. I taj broj će samo da raste…

Firefox možete preuzeti OVDE.