deljenje podataka preko interneta - LookerWeekly.com
deljenje podataka preko interneta - LookerWeekly.com

Deljenje podataka preko Interneta

Brzo, lako i jednostavno

Verovatno smo svi do sada barem jednom imali situaciju da nam je bio potreban način kako da prebacimo neki veliki fajl, sa jednog na drugi računar…

Naravno, kada ste blizu oba računara, to se lako rešava upotrebom prenosnih USB memorija. Ali u suprotnom, najčešće upućeni smo samo na korišćenje raznih “file sharing” sajtova koji su puni ograničenja (RapidShare, FileShare…). Kako bi se omogućilo da bez mnogo muke razmenjujete fajlove sa vašim prijateljima, saradnicima ili porodicom, ipak nam treba jednostavnije rešenje. Aplikacija koja bi upravo trebalo da pojednostavi ovaj proces je “SendGenie”. Sam program je trenutno u beta (testnoj) fazi ali već sada je funkcionalan dovoljno da se svakodnevno upotrebljava.

SendGenie%20DropZona Nakon što se na zvaničnom sajtu registrujete sa validnom Email adresom i potvrdite registraciju, preuzećete aplikaciju koja je “teška” malo preko 6 MB. Instalacija je vrlo jednostavna i bez dodatnih podešavanja. Po pokretanju programa, biće vam zatraženo da unesete svoju Email adresu i šifru koju ste koristili prilikom registracije. Na ekranu će se pojaviti program koji nema nikakva dodatna podešavanja osim izbora šta želite da prenesete drugom korisniku ove aplikacije. U donjem desnom uglu, pojaviće se i jedan aktivni vidžet u obliku cilindra mađioničara, koji služi kao mini varijanta programa. Da biste delili fajlove, potrebno je da se i na drugom računaru instalira ova aplikacija. Tada je moguće napraviti i kontakt liste pa na taj način organizovati sa kim sve delite fajlove, bilo da su to prijatelji ili kolege.

Nedostatak dodatnih podešavanja ovog programa se u isto vreme može smatrati i manom i prednošću. Ali verovatno će podešavanja biti deo narednih verzija. Trenutno, dostupne su verzije programa za Windows i Mac OSX platforme. Ukoliko ste zainteresovani, moguće je na zvaničnom sajtu ostaviti komentare ali i predloge koji se tiču daljeg razvoja aplikacije.

Istina je da slična rešenja u svetu Internet razmene podataka postoje, ali ni jedno do sada nije ostavilo utisak da se udaljenost dva računara može meriti samo u par klikova mišem.