Screen Shot 2019 03 25 at 13.53.31

BenQ MW535 – više od projekcije!

Potreba za poslovnim i edu projektorima nikada nije bila veća, a tome u prilog govore i brojke o prodaji širom planete. Dok neki i dalje sumnjaju u potrebu za projektorima pored monitora i televizora velike dijagonale, toliko je mobilnost koju nude isti (oni) argument više zašto je projektor idealno kancelarijsko oruđe za prezentovanje. Može, a i često zna da košta više nego vrhunski televizor, ali sa druge strane komfor, udobrnost i mogućnosti koje donosi ispred su svakog velikog ekrana. BenQ kao vodeći proizvođač kancelarijskih projektora na svetu trudi se da kupcima konstantno nudi nova ili inovirana rešenja sposobna da bolje i odgovornije odgovore na njihove zahteve. Tako je relativno skoro lansirani MW535 projektor ove kompanije definisan kao moćni Eco-Friendly proizvod sa WXGA rezolucijom, dobrim skupom tehnoloških inovacija i korektnim mogućnostima. Koliko MW535 može da dobaci poređeno sa svojim kolegama u klasi?

Odgovor bi bio – dosta, ali ne i previše da bi nam srce stalo, a evo i zašto. Da budemo maksimalno jasni – MW535 je maksimalno jednostavno dizajniran projektor vrhunske izrade i male težine (2.41 kg). Suštinski reč je o kompaktnom poslovnom projektoru koji se lako montira kako na zidne, tako i na stone nosače i koji dolazi sa odličnim OSD-om preko koga je moguće upravljati svim funkcijama projektora. Baziran je na DLP čipu poslednje generacije i operiše rezolucijom od 1280×800 dpi, što nije tako uobičajeno kod biznis rešenja, ali u praksi puno znači. Kontrast je podešen na 15000:1, dok je osvetljenje veoma dobrih 3600 ANSI Lumena. Inače, ovaj projektor nudi odnos stranica od 16:10 (Native) i kompletna slika je veoma dobro vidljiva iz svih pravaca i uglova. To je postignuto implemetiranjem bioskopske tehnologije projekcije slike koja obezbeđuje ravnomernu vidljivost slike iz bilo kog ugla gledanja. Ali ovo je sve već viđeno i na ranijim modelima ove klase, zar ne? Jesu tu neka unapređenja prisutna, međutim u osnovi značajnih hardverskih pomaka nema! No dobro, elektronska crta je svakako dobara i radiće kvalitetno posao. Konkurencija takođe u ovom segmentu ima dobru ponudu, malo skuplju, ali zanimljivu svakako. 

Poput ostalih projektora iz M klase, tako i ovaj model dolazi sa veoma lepim brojem ulaza i izlaza i što je jako važno jednostavno se povezuje sa svim izvorima slike – od računara i tableta do eksternih hard diskova i fleš drajvova. Može da radi u više Eco modova i po tome je dodatno specifičan jer se na više nivoa može štedeti energija bez značajnijih gubitaka na kvalitetu slike. Lampa koju poseduje jedna je od boljih u ovoj klasi projektora i može fino da se optimizuje njen rad preko OSD-ja koji je grafički ispeglan do detalja i krcat sjajnim mogućnostima. BenQ kod ovog projektora maksimalno forsira unapređen OSD kao potpuno drugačije rešenje od svega što je do sada moglo da se vidi na rešenjima ovog proizvođača u ovoj klasi. I zaista korisnik preko ugrađenog OSD-ja može apsolutno da manipuliše svim setovanjima projektora i podešava kvalitet slike od prosečnog do nadprosečnog. Naša preporuka je istraživanje ponuđenih Eco modova jer oni ne samo da utiču na drastičnu štednju energije, već ima i pojednih sa kojima slika izgleda kao na maksimalnim podešavanjima ili lepše rečeno – golim okom se razlike ne mogu videti. 

Kroz tehnološku prizmu gledano tu su brojne inovacije – BenQ-ova SmartEco tehnologija usavršava DLP-ove mogućnosti uštede energije, istovremeno isporučujući beskompromisni osvetljaj, izvrstan kvalitet slike, optimizovan vek trajanja lampe sa smanjenim korišćenjem lampe i ukupne troškove održavanja. SmartEco tehnologija takođe omogućava korporacijama da smanje potrošnju struje na lampi i održavaju troškove pomoću dinamične karakteristike uštede energije, dok isporučuju ultra živahna iskustva gledanja u svakoj prezentaciji. SmartEco režim smanjuje snagu lampe dok isporučuje najfiniji kvalitet slike, tako što detektuje ulazni sadržaj da bi utvrdio neophodnu količinu osvetljaja za optimalne performanse boja i kontrasta. Takođe, Eco Blank režim eliminiše nepotrebnu potrošnju energije i produžava vek trajanja lampe projektora, štedeći do 70% snagu lampe i zatamnjujući ekran tako da se publika kompletno fokusira na izlagača tj. Instruktora. Redukcija plavih tonova rešena je kroz posebnu tehnologiju, a tu su i inovacije koje čuvaju oči i smanjuju nivo trptanja na prihvatljiv. 

Kvalitet slike koji donosi MW535 projektor je dobar, ali malo kaska za nekim M modelima više rezolucije. Kada to kažemo prvenstveno mislimo na detaljnost i postojanost projektovanih slika dok su boje i kontrasti na mestu. Većina grafičkih i video testova dala je dobru ocenu ovom projektoru, međutim da ne bude neke velike zabune, neki veliki spektakl sa ovim modelom ne treba očekivati. Naša ocena bi bila 7.5 od 10, ponajviše zbog oštrine i jasnoće slike koju projektuje  ovaj model.

Za kraj možemo reći da je ovo jedan pristojan i lepo izbalansiran kancelarijski projektor kome su glavni aduti korektna slika, dobre tehnološke inovacije i uslovno rečeno mala cena. Mobilnost i lepo odrađen OSD su mu dodatni plusevi, ne veliki, ali svakako dodatni. Iako mu fali malo poleta i dodatnih mogućnosti MW535 projektor će svakako bez problema odraditi većinu zadataka koji se postave ispred njega, s tim da će isti do maksimalnog izražaja doći u nekom malom ili srednjem radnom okruženju. On jeste naša preporuka i zbog kvaliteta same izrade jer tu konkurencija malo špara… No, krajnji izbor je samo na vama – naš savet je da probate sve iz ponude u cenovnom rangu do 65.000,00 dinara i nije isključeno da će MW535 možda najviše da vam odgovara.

Cena (sa PDV-om): 60.899,00 dinara

Kontakt: List