SRT 01E sunset e1385322549970

Formula E – najbrži cirkus na baterije

Iako je Formula 1 najbrži cirkus na svetu, uskoro će dobiti svog novog rivala – najbrži cirkus na baterije – Formula E.

FIA Formula E šampionat je dizajniran kao otvoreni šampionat, inspirišući proizvođače i dizajnerske timove da kreiraju sopstvena električna vozila, u skladu sa propisima koje je propisala FIA. Pored samog takmičenja, zamišljeno je i da ovo takmičenje bude osnova za razvoj i istraživanje tehnologije električnih vozila, kao što je to i Formula 1.

Prvo vozilo koje je prošlo homologaciju za Formulu E jeste Spark-Renault SRT-01E. Ovaj bolid je plod rada novooformljene francuske kompanije Spark Racijng Technology, koja je sa konzorcijumom lidera u motosportu, kreirala prvi električni bolid. Kokpit je kreiran u kombinaciji ugljeničnih vlakana i aluminijuma, što ovaj bolid čini sigurnim poput bolida Formule 1. Planirano je da se napravi 42 bolida po ugledu na SRT-01E.

Od ostalih delova, kompanija McLaren je zadužena za elektroniku, kompanija Williams je obezbedila baterije koje proizvode 270 konjskih snaga a za gume od 18″ je standardno zadužen Michelin. Bolid dužine pet metara i težine od “samo” 800 kilograma, za ubrzanje od nule do sto potroši tek 3 sekunde, a maksimalna brzina je ograničena na 225 km/h.

Prvi otvoreni i zvanični test održan je 21. novembra na stazi La Ferté Gaucher u Francuskoj, a čast da bude za volanom imao je Lucas di Grassi, test vozač Formule 1. Kalendar takmičenja Formule E trebalo bi da bude finaliziran do kraja ove godine a sama sezona 2014/2015 trebalo bi da započne 20. septembra 2014. u Pekingu. Pored Pekinga, tu su i staze u Putrajaya, Hong Kong, Punta Del Este, Buenos Aires, Los Anđeles, Majami, Monte Karlo, Berlin i na kraju London.

Za sada postoji sedam timova koji su potvrđeni učesnici ovog takmičenja, od kojih su skoro svi potpuno nepoznati široj javnosti. Možda će upravo ta anonimnost, biti garant kvalitetnog i neizvesnog takmičenja.

Više detalja o samom takmičenju možete pronaći na zvaničnom sajtu Formule E, a kako je bilo na test vožnji možete pogledati u videu iz nastavka

Foto: Formula E