winamp media player

Winamp odlazi u istoriju

Jedan od najpopularnijih multimedijskih programa na Windows platformi, Winamp, uskoro prestaje da postoji.

Ukoliko ste jedan od onih korisnika koji su tokom devedesetih odrasli na Windows platformi (želeli to ili ne), sigurno ste na svom kompjuteru imali ili možda i dalje imate, instaliran Winamp multimedijalni program za reprodukciju skoro svih audio formata. Iako je tokom godina svog postojanja oko sebe okupio veliki broj korisnika i puno onih koji su razvijali razne dodatke i teme za ovaj softver (npr. da li se sećate vizualizatora koji je kontrolisao LED indikatore na PC tastaturi?), AOL kompanija koja je i bila njegov vlasnik, rešili su da ga ukinu. To znači da i ostali servisi poput SHOUTcast-a i Android aplikacije idu u zaborav.

Winamp je 1997. godine kreirala kompanija Nullsoft. 1999. AOL kupuje Nullsoft koji je zaslužan za kreiranje SHOUTcast servisa onlajn radio stanica.

Ako želite da sačuvate deo PC istorije i na svom kompjuteru, instalaciju Winamp-a možete preuzeti do 20. decembra sa zvaničnog sajta. Nakon toga, AOL ukida i samu stranicu tako da sve što je postojalo na WinAmp.com prestaće da postoji. Ipak, za sve one koji ne budu stigli da sačuvaju svoj primerak instalacije, LookerWeekly.com magazin je sačuvao instalaciju za njih. Možete ga preuzeti sa linka u nastavku.

Winamp instalacija – LookerWeekly.com

[info]Iako je gašenje Winamp-a već potvrđeno od strane AOL kompanije, pojavile su se glasine da je za Winamp i prateći SHOUTcast servis, zainteresovan i sam Microsoft. S obzirom da je Microsoft u poslednje vreme veliki kupac, možda će ova glasina postati i realnost. Do tada, preuzmite Winamp sa našeg linka i uživajte u njemu.[/info]