tisina svemir komponuje

Tišina, svemir komponuje

AstroCantus – muzika zvezda

Da li ste ikada pomislili da muzika može da stigne i iz svemira? Uz pomoć stare ideje i novih tehnologija, sada možemo da oslušnemo kako svemir komponuje muziku. Predstavljamo vam AstroCantus – muzički plejer svemirske muzike…

Da li se sećate onog čudnog klavira iz vestern filmova, koji sam svira? Ta vrsta klavira se naziva “pianola” ili “autopiano” i funkcioniše kao pneumatski uređaj tj. pokreće ga vazduh umesto standardnih pokreta pijaniste. Pored mehanizma koji ga pokreće, ovaj klavir ne bi radio da note melodije koju će svirati, nisu već “memorisane” unapred. To je urađeno pomoću papira u koji su na specijalan način utisnute note, njihovo trajanje ali i intenzitet. Kako se taj papir odmotava, tako klavir prepoznaje razne rupice na papiru i to prevodi u muziku.

Upravo ovaj princip, donekle prilagođen, poslužio je kao osnova za kreiranje iPhone aplikacije AstroCantus. Iako je u osnovi ovo aplikacija koja dozvoljava uvid u bazu od preko dvesta hiljada zvezda, ona se ne bavi našim nebom na klasičan način. Zvezde se u astronomiji karakterišu po svojoj osnovnoj boji koja odgovara jednoj noti, ali i po intenzitetu svetlosti koju emitiju. Kreatori aplikacije su veličinu zvezda preveli u note i praktično čitavo nebo pretvorili u “papir” sa “utisnutim” notama.

S obzirom da se planeta Zemlja stalno okreće oko svoje ose, korisnik sa svojim telefonom praktično simulira pokret očitavanja memorisanih nota i tako se stvara muzika zvezda. Kako se korisnik može nalaziti na različitim pozicijama gde se “vide” različite zvezde, muzika koja se dobija je karakteristična za tu poziciju i taj vremenski trenutak, što tu sekvencu čini skoro jedinstvenom i neponovljivom.

Iako je ideja vrlo jednostavna, a sama izvedba još uvek u razvoju, može se očekivati da nove mogućnosti budu dostupne kako vreme bude odmicalo. Naravno, možda će ovaj projekat dodatno inspirisati druge kreativne ljude, ali možda i naučnike, da stvori novi pogled na naše nebo i svet oko nas.