The platform 01

Mix the City – the Balkans

 

“Mix the City – the Balkans”, interaktivna internet platforma koju su razvili British Council i EXIT, zvanično je pokrenuta tokom ovogodišnjeg EXIT Festivala u Novom Sadu.

Posetioci festivala iz celog regiona, ali i zemalja širom sveta, mogli su da isprobaju ovu interaktivnu internet platformu, naprave svoj muzički video miks Balkana i podele ga sa prijateljima na društvenim mrežama. “Mix the City – the Balkans” je sada dostupan svima.

Platforma je nastala kao rezultat partnerstva British Council-a i EXIT Festivala koji su pozvali britanskog muzičara Ghostpoeta i 12 lokalnih izvođača sa celog Balkana da bi stvorili jedinstveno muzičko iskustvo koje priča neočekivanu priču o našem regionu, podstiče razgovor među ljudima i jača prijateljske odnose među njima.

Kroz platformu “Mix the City – the Balkans” publika iz celog sveta je u mogućnosti da veoma lako istraži i iskusi slike i zvuke Balkana. Miksovanjem snimljenih audio semplova u izvođenju 12 umetnika koji se fizički možda nikada nisu ni sreli, svaki korisnik se oslanja na svoju kreativnost da bi približio i povezao osam izabranih balkanskih gradova. Krajnji rezultat svake interakcije sa “Mix the City” platformom je jedinstveni video klip koji spaja audio miks koji je generisao sam korisnik sa video snimcima izvođača i autentičnih predela snimljenih širom Balkana.

Tokom par nedelja u martu i aprilu, Ghostpoet je bio u potrazi za afirmisanim izvođačima i neotkrivenim talentima koji su kroz svoju muziku pokazali kako vide Balkan, njegove gradove, ljude i kulturu. Ovo je bilo uzbudljivo putovanje kroz Banja Luku, Beograd, Budvu, Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Skoplje i Tiranu. Tokom turneje, Ghostpoet je snimio semplove sa 12 lokalnih izvođača i zabeležio video materijal koji otkriva talente, bogatstvo i različitost regiona. Same lokacije za snimanje će pomoći svim korisnicima “Mix the City” platforme da otkriju neka od neotkrivenih blaga koja Balkan čine posebnim.

Ghostpoet, kustos projekta, bio je oduševljen talentom balkanskih umetnika: „Shvatio sam da, bez obzira na jezičku barijeru i činjenicu da nikada ranije nisam upoznao ove muzičare, svi mislimo na isti način, da želimo da stvaramo dobru muziku i budemo kreativni, tako da je ovo od početka bilo jedno neverovatno iskustvo“. Njegov miks Balkana je dostupan na linku: http://bit.ly/29tXtg0

U okviru platforme predstaviće se 12 muzičara: Saša Kukolj iz benda Shizomantra (u Banjaluci), Hornsman Coyote (u Beogradu), hor Harmonija i Verica Čuljković (u Budvi), Slobodan Trkulja (u Novom Sadu), Liburn Jupoli i Florin Fanaj (u Prištini), Jusuf Brkić (u Sarajevu), bend Ljubojna i Blagojče Penov iz benda String Forces (u Skoplju) i Fatos Qerimaj i Bledi Boraku (u Tirani).

Tokom snimanja u Beogradu Hornsman Coyote (Nemanja Kojić) je rekao „Svako muzičko delo koje stvorimo u sebi sadrži i deo mesta odakle dolazimo jer ne možemo da se odvojimo od svojih korena. I to se vidi u ovom projektu“.

„Biće veoma uzbudljivo čuti kako ljudi miksuju našu muziku i pokušavaju da stvore nešto novo, a i ja ću se sigurno oprobati u tome.“ rekla je Vera Miloševska iz benda Ljubovna tokom snimanja semplova u u Skoplju.

Nakon velikog uspeha projekta “Mix the City” u Tel Avivu i Istanbulu, “Mix the City – the Balkans” nastaje u produkciji British Council-a i EXIT Festivala. Projekat se realizuje u saradnji sa britanskim kreativnim agencijama Flying Object i Roll Studio.