Government Virtual Summit

Microsoft Virtuelni samit javne uprave – eksperti iz Centralne i Istočne Evrope o viziji moderne javne uprave

  • Microsoftov Virtuelni samit javne uprave, zakazan za 16. jun, okupiće lidere vlada, građanskog društva, kreatore javnog mnjenja i tehnološke eksperte iz regiona Centralne i Istočne Evrope koji će razgovarati o viziji moderne javne uprave i razmeniti iskustva svojih zemalja na tom polju  
  • Cloud, podaci, veštačka inteligencija i sajber-bezbednost igraće ključnu ulogu u transformaciji državnih službi

Osnovni cilj javnih uprava je da služe svojim građanima, stvaraju uslove za blagostanje, podstiču pozitivne društvene promene i poboljšavaju usluge koje pružaju. U svetlu eksponencijalnih promena koje se dešavaju u svetu i unutar samih vlada, izgradnja startegija za odgovor na izazove i spremnost za korišćenje šansi, od vitalnog su značaja za dobru javnu upravu. Kako prelazimo u novu eru javnih usluga, primećujemo i nove prioritete – poput jačanja ekonomije, upravljanja nezaposlenošću i minimiziranja njenog uticaja na društvo, učvršćivanja i zaštite digitalne imovine i obezbeđivanja inteligentnog upravljanja nacionalnim podacima radi poboljšanja analitičkog izveštavanja i prediktivnih sposobnosti. Neophodno je da vlade prihvate ovaj novi standard i redefinišu svoje strategije u cilju decentralizacije dostupnosti informacija, kako bi se službenicima javne uprave omogućilo da određuju prioritete i osmišljavaju usluge i iskustva koja su fokusirana na građane. Za ostvarenje ove misije u digitalnom svetu koji se menja velikom brzinom, ključna je prava tehnologija. 

Prvi digitalni događaj kreiran u sektoru javnih uprava, Microsoft Virtuelni samit javne uprave, posvećen je predstavljanju perspektiva digitalne agilnosti, koja javne službe čini spremnim za brzo prilagođavanje i odgovor na izazove. Microsoftovi stručnjaci za javni sektor Panayiotis Ioannou i Evangelos Chrysafidis govoriće o značaju filozofije tehničkog intenziteta u odgovoru na promene, perspektivama za rast i postavljanju temelja moderne javne uprave. Oni će objasniti načine za bolje povezivanje sa građanima, modernizaciju radnih mesta u javnoj službi i poboljšanje javnih usluga.

“Inteligentna cloud i edge rešenja omogućavaju tehnološku transformaciju koja otključava nove mogućnosti za vladine agencije, koje ranije jednostavno nisu bile moguće. Ova rešenja omogućavaju kontinuirano snabdevanje električnom energijom za ključne institucije poput poput bolnica i škola, upravljanje dragocenim resursima kao što su energija, hrana i voda, kao i pomoć vladama u poboljšanju usluga za građane”, komentariše Mykhaylo Shmyelov koji je u Microsoftu zadužen za nacionalne tehnologije u 24 zemlje regiona Centralne i Istočne Evrope. Shmyelov će publici Samita predstaviti najpoželjnije tehnologije u Industriji javne uprave, među kojima su – veštačka inteligencija, kvantno računarstvo, otvoreni podaci i veliki podaci (AI, Quantum Computing, Open Data, Big Data). 

Microsoft Foto

U vremenu kada se ceo svet u drastičnoj meri preselio u online okruženje, sajber-bezbednost je postala jedna od najvažnijih tema na globalnom nivou. Ona je postavljena kao prioritet za vlade širom sveta, koje razmatraju kako da zaštite svoju imovinu, sisteme i mreže koje su od vitalnog značaja za rad i stabilnost nacije i dobrobit stanovnika. Prema Microsoft Security Intelligence Report-u, u poslednjih 30 dana, više od 86 miliona uređaja – širom gradova u većini naseljenih zemalja – došlo je u kontakt sa raznim vrstama zlonamernog softvera. Zbog toga će Microsoftov stručnjak za bezbednost Yoad Dvir predstaviti načine za unapređenje sajber-bezbednosti i zaštitu vitalnih informacionih infrastruktura koje su postale ključne za bezbednost i ekonomsko blagostanje svake nacije. Dr. Rytis Rainys, direktor Nacionalnog centra za sajber-bezbednost Litvanije, Nebojša Jokić, šef CERT-a pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, i Robert Kosla, direktor Odeljenja za sajber-bezbednost u poljskom Ministarstvu za digitalne poslove, razmeniće saznanja i iskustva o pristupima sajber-bezbednosti.

Učesnici Samita će poseban akcenat staviti na međunarodnu razmenu iskustava. Jānis Ziediņš, rukovodilac projekta Centra za informacione sisteme u kulturi u Letoniji, podeliće iskustva u korišćenju nacionalne chatbot platforme u Letoniji, i ponuditi saradnju drugim vladama u oblasti razmene znanja i zajedničkog razvoja. Masha Melkova, koja vodi Microsoftovo odeljenje za razvoj modernog radnog mesta (Modern Workplace Lead) za 24 zemlje Centralne i Istočne Evrope, ilustrovaće digitalnu transformaciju estonske vlade, koja predstavlja jedan od najboljih primera e-uprave u svetu. Estonija je započela svoj put digitalne transformacije pre 20 godina, počevši od izmene zakonodavstva i kreiranja svojih prvih e-rešenja. “Ideja je da se omogući da sve javne službe podrazumevaju što je moguće manje birokratije“, podvlači Melkova.

Istovremeno, prilikom uvođenja novih usluga, vlade moraju da unaprede veštine zaposlenih,  kako bi išli u korak sa promenama. Pokazalo se da su vlade koje ulažu u poboljšanje veština svojih zaposlenih otpornije i spremnije za izazove budućnosti. Dragana Jović Tucakov, zadužena za marketinške komunikacije sa kompanijama u Microsoft Multi-Country regionu 24 zemlje Centralne i Istočne Evrope, podeliće korisne resurse koje vladine službe već sada mogu da koriste. 

Pred nama je odlična prilika da vlade i društva budu povezani više nego ikada, uprkos teškim vremenima kroz koja svi prolazimo. Ovo je vreme da učimo jedni od drugih i razmenjujemo prakse, iskustva i ideje. Microsoft ostaje posvećen partnerstvu sa vladama širom sveta i podršci zasnovanoj na lokalnim potrebama, donoseći najbolje od globalne prakse.

Registrujte se odmah da biste se pridružili prvom Microsoftovom Virtualnom samitu javne uprave u Multi-Country regionu Centralne i Istočne Evrope, koji će se održati na engleskom jeziku. Više informacija možete pronaći na ovom link-u.