SVAKA ŽENA IMA PRAVO NA ŽIVOT BEZ NASILJA

 

U okviru ciklusa debata i radionica namenjenih borbi protiv stereotipa i rodne nejednakosti, započetog decembra 2017. godine i organizovanog u saradnji između Francuskog instituta u Srbiji i Univerziteta u Beogradu, organizovana je poludnevna debata sa učesnicama iz Srbije i Francuske na temu nasilja nad ženama, danas od 15 do 19h.

Nasilje nad ženama je najrasprostranjenije kršenje ljudskih prava u svetu, mada nije prepoznato ni priznato kao takvo. Ova vrsta nasilja ukorenjena je u društvenim strukturama i pogađa sve žene, bez obzira na njihove godine, nacionalnu pripadnost, veroispovest… Odnosi se na fizičko i psihičko nasilje ali i na nepoštovanje ljudskih prava, ograničavanje mogućnosti ili nepoštovanje prava na slobodu govora.

Na ovogodišnji Međunarodni dan ženskih prava, 8. marta, žene iz Francuske i Srbije, razmeniće svoja gledišta i pokušaće da daju svoj doprinos u rešavanju problema nasilja nad ženama.

Tokom ovog dešavanja, čijem otvaranju će prisustvovati Profesorka Ivanka Popović, prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu i Nj. E. Frederik Mondoloni, Ambasador Francuske u Srbiji, biće govora o različitim temama. Tanja Ignatović, predstavnica Autonomnog ženskog centra, govoriće o borbi protiv nasilja u porodici. Ivana Radović, koordinatorka programa prevencije i edukacije NVO ASTRA, govoriće o načinima borbe potiv trgovine ženama. Klemans Žoz, pravnica Evropskog udruženja protiv nasilja nad ženama, i Jelena Čeriman, istraživačica Instituta za filozofiju i socijalnu teoriju, govoriće o temi uznemiravanja na poslu. Anais Burde govoriće, sa svoje strane, o temi uznemiravanja na javnom mestu. Nikola Bizel, predstavnik Delegacije Evropske unije, predstaviće evropske standarde o ovoj tematici.

Događaj je otvoren za javnost i za medije, i biće održan na francuskom i srpskom jeziku, uz simultani prevod.