ID 100194907

Vlada li anksioznost i vašim životom?

Veliki broj osoba danas pati od anksioznosti, osećaja straha bez jasnog povoda. Zbog nje čovek postaje napet, uplašen, i u stalnom je iščekivanju da će se nešto loše dogoditi. Unutrašnji nemir mu onemogućava da se okrene zdravlju, ljubavi, napretku i normalnom svakodnevnom funkcionisanju.

Kada se javlja anksioznost?

Uglavnom nastaje onda kada dugo trpimo određene ljude, situacije i stanja, i zanemarujemo svoj stav i emocije. Kada radimo nešto sa čim se ne slažemo i što nas uznemirava. Iako mislimo da su se strahovi, uznemirenost i određene psihofizičke tegobe, odjednom javile, istina je da su one proizvod našeg dugovremenog nezadovoljstva i osećaja da smo nečim ili od nekoga ugroženi.

Uzrok su i mediji, loše vesti, neregulisana egzistencijalna pitanja, gubitak dragih ljudi, neslaganje sa porodicom ili partnerom, nedostatak vremena za sebe, prekovremeni rad bez slobodnog dana…. Sve to utiče na naše emocije, odnosno psihu. U takvom stanju, čak i film koji ima i kratku scenu nekog oblika nasilja, može da prouzrokuje u nama uznemirenost.

Nije retkost da anksiozna osoba vidi u svemu opasnost, pa i u svakom čoveku. Tada strahovi vladaju 24 sata.

Šta da radimo?

Kada birate način za oslobađanje od anksioznosti, bitno je da on podrazumeva izuzimanje svega što bi moglo da vam učini stres.

Intrapersonalna komunikacija je jedan od načina. Verbalizujte sve vaše strahove i slobodno zatražite pomoć od onoga u koga, ili u šta, verujete.

Interpersonalna komunikacija. U razgovoru sa prijateljima, bitno je da odaberete onoga ko vam je blizak i ko vam neće biti naporan. Ukoliko vam se stanje pogoršava iz meseca u mesec, ne oklevajte da potražite stručnu pomć. Neka vas u tome niko i ništa ne spreči.

Izaberite aktivnost po meri, ali samo onu koja vas potpuno ispunjava i koja ne opterećuje vaše telo i um. Bitno je da u tome što odaberete ne steknete utisak da niste dovoljno dobri. Ako se to dogodi, menjajte aktivnost. Novu relaksaciju potražite i u slučaju da vam prostor i ljudi izazivaju nemir.

Plivanje je jedan od najboljih vidova opuštanja, gde ste sami sa sobom i bez obaveznog kontakta sa drugima.

Ukoliko imate problem sa anksioznošću, a mnogo je onih koji je imaju, veoma je važno da zadovoljite svoju duhovnu i intelektualnu stranu. Idite u pozorište, na koncert… Uvek pomaže tematika koja govori o vremenu u kome živimo. Sadržaj može da bude ispunjen ironijom i svakako zabavom. Tako ćete izgraditi jak štit za borbu protiv spoljnih negativnih uticaja.

Izbegavajte suvišne informacije i ne plašite se. Ništa vam se loše neće dogoditi! Ono što se svima nama dešava, jeste vreme prepuno svakojakih zastrašujućih ( često neistinitih) informacija. Ako sumnjate u svoje zdravlje, obavite preglede, a onda se posvetite opuštanju.

Svakoga dana govorite reči poput sreća, radost, zdravlje, lepota, sloboda, ljubav i mislite o tome.

foto:freedigitalphotos.net