ID 100111933

Da li ste letnji depresivci?

Lepo vreme ne znači i dobro raspoloženje. Leto, godišnje doba koje nas je toliko veselilio kad smo bili deca, može biti razlog naše depresije.

Najčešće je jesen ta koja mrači i oblači. Međutim, i sunčani dani mogu biti veoma depresivni. To nije nimalo neobično, uzimajući u obzir koliko se radujemo letu i koliko od njega očekujemo.

Zbog čega postajemo letnji depresivci? Kako da to izbegnemo?

Letovanje, uzaludno radovanje

Letovanje je možda jedan od najvećih razloga da se osećamo loše. Ovde je teško odlučiti šta nam teže pada – to što nigde nismo putovali ili što smo se loše proveli u turizmu.

Čak i dobar provod na plaži utiče da se neki od nas osete depresivno, po povratku kući.

Ipak, najgore je onima koji su ostali kod svojih kuća ili u kancelarijama radeći, pored svog, i posao kolega koji su na letovanju.

Teperatura letnja je tortura

Volimo kad otopli, kad zalepršaju suknjice i ten preplane. Ipak, tropska vrelina ima i svoju negativnu stranu. Visoka temperatura nas usporava i otežava nam svakodnevne obaveze i kvari provod. Nekima od nas “Celzijus” toliko smeta da sve vreme provodimo u zatvorenom.

Pospanost i težina u telu loše utiču i na naše raspoloženje. Leto nas čini razdražljivim i nezadovoljnim, jer nas sputava da krenemo u neku akciju. Svaki izlazak napolje doživljavamo kao preživljavanje, pa ga zato izbegavamo.

Povlačimo se i navlačimo roletne, stvarajući pravi raj za letnju depresiju.

Letnje noći u samoći

Možda je usamljenost i najviše primetna leti, bilo da je u pitanju nedostatak ljubav ili prijateljstva.

Radovali smo se kakvoj letnjoj avanturi, od koje često očekujemo i nešto ozbiljnije, ali nje ni na vidiku. Svaki samac će se složiti da je to zaista depresivno.

Svi koje poznajemo negde su se “razbežali”, a mi smo ostali sami u gradu. Čekamo da nam se prijatelji vrate, kako bismo malo živnuli. Leto bi trebalo da bude pravo vreme za izlaske, međutim, mi ga provodimo ispred nekog ekrana. Depresivno.

Letnja besparica

Potrošili smo ušteđevinu. Radili smo tokom godine i radovali se letu kada ćemo potrošiti novac. Dok smo putovali i trošili nismo razmišljali da će nas, po povratku kući, zaboleti glava od praznog novčanika.

Posebno je teško onima koji se bave honorarnim poslovima. Njima je leto pravi sušni period.

Kako se osloboditi letnje depresije?

Ne brinite, leto će proći i sve će se vratiti na staro. Šalu na stranu, bez obzira šta vas muči ovog leta, uvek postoji način da to prevaziđete i učinite da se bolje osećate.

Koncentrišite se na prednosti ovog godišnjeg doba. Provodite vreme u dugim noćnim šetnjama. Koristite svaku priliku da budete pored vode. Uživajte u osećanju slobode, u vašoj koži koja diše rasterećena od teške odeće.

Slobodno vreme upotrebite da uredite i organizujete svoj prostor, misli i planove. Osvežite svoju radnu biografiju.

Ukoliko ste slobodni, nemojte sve svoje ambicije projektovati baš na ovo godišnje doba. Iskoristite leto da se osvežite, zdravo preplanete i spremni krenete, s jeseni, u nova ljubavna osvajanja.

Uživajte u osvežavajući napicima u letnjim baštama i u letnjoj trpezi. Sada je vreme svežeg voća i povrća i najlepše poslastice – sladoleda.

Bez obzira na teškoće koje možda osećate, uživajte u letu i u svakom svom danu. Kao da to učinite, saznajte više u tekstu “25 razloga za sreću i radost”.

foto: marin at FreeDigitalPhotos.net