ID 100233979
foto:freedigitalphotos.net

Pogrešni odgovori na razgovoru za posao

Budite mudri i saznajte koje odgovore i pitanja nikako ne želi da čuje vaš budući poslodavac tokom razgovora za posao.

Imati siguran i dobro plaćen posao gotovo uvek vodi ka živahnom i žučnom razgovoru pa i obaveznom zaključku, da je nezaposlenost i ove godine izuzetno velika.

Oni pojedinci koji su uspeli da se izbore za razgovor za posao, sasvim su sigurno uložili veliki napor da se što bolje dopadnu potencijalnom poslodavcu.

Ne znam.

Izgovoriti „ne znam“ na razgovoru za posao je totalno neprihvatljivo. Ovo će vam potvrditi skoro svaki poslodavac. U slučaju da vas ispitivač iznenadi nekim neočekivanim pitanjem, udahnite, izbrojite do pet i probajte da odgovorite na koji način biste vi rešili tekući problem ili situaciju. Možete i da ubacite koju pristojnu šalu, kako biste „smekšali“ atmosferu i okrenuli neočekivano u svoju korist.

Izvinite, totalni je kolaps u saobraćaju.

Nikada nemojte da kasnite na zakazani razgovor, to je pravilo broj jedan. Niko ne voli kašnjenja. Organizujte vreme kako valja, dođite i ranije pa prošetajte po okolini. Nijedno opravdanje nije poslodavcu dovoljno za vaše kašnjenje. Kako poštujete svoje, tako poštujte i tuđe vreme.

Nemam nikakvih pitanja.

Zaista? Baš niste oduševljeni ponuđenim mestom? Najbolje je razmisliti o svojim pitanjima koje biste želeli da postavite svom poslodavcu kod kuće. Ako je potrebno, zapišite ih u notes, da ne zaboravite. Poslodavci cene kada sagovornik preko puta stola, cepne neko zanimljivo pitanje. Pa i vi ste tu da pregovorate, niste ukras na zidu. Koji su najveći izazovi sa kojima se susrećete, pitanje je koje definitivno ima težinu i koje biste mogli da uputite svom ispitivaču.

Visina mesečne zarade.

Većina poslodavaca će vam reći da se o visini zarade govori tek ako je kandidat pozvan u drugi krug ili pre nego što se sastavi ugovor o zasnivanju radnog odnosa. Iako brojni pojedinci izgaraju od želje da čuju tu tajanstvenu brojku, savet je da se bude strpljiv i sačeka drugi krug (ako ga bude ). Tek onda sledi ozbiljno pregovoranje i odlučivanje.

Kako ste dospeli na trenutnu poziciju?

Dok neki smatraju da je veoma nepristojno da se interesujete za lična polja svog ispitivača, ima i onih zagovornika koji smatraju da nije loše da se zanimate o poslovnim počecima i napretku ispitivača. Možda biste ovde mogli da procenite u kakvom je raspoloženju vaš ispitivač pa ako vam se učini da bi rado pričao o sebi, samo raspalite!

foto: freedigitalphotos.net