otvoren prvi dizajn inkubator 55

Otvoren prvi dizajn inkubator

Nova Iskra

Nova Iskra, dizajn inkubator namenjen profesionalizaciji madih dizajnera i arhitekata, kao i povezivanju kreativnog i sektora proizvodnje, počeo je sa radom u Beogradu…

Dizajn inkubator Nova Iskra, jedinstveni multi-funkcionalni radni prostor namenjen podršci mladim kreativcima iz sfera dizajna, arhitekture, enterijera, vizuelnih komunikacija i srodnih oblasti.

Nezavisna inicijativa grupe menadžera u kulturi i kreativaca više od dve godine je pripremao početak platforme NOVA ISKRA, a najveći poduhvat u tom procesu bila je rekonstrukcija i opremanje prostora u kome je ovaj koncept i sproveden u delo.

Uz podršku Gradske opštine Savski venac, kao i brojnih domaćih i stranih kompanija koje su prepoznale i podržale ovu inicijativu, prostor od 350m2 u ulici Gavrila Principa je kompletno rekonstruisan prema projektu arhitektonskog studija Petokraka.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Pored 18 opremljenih radnih stolova koje je specijalno za ovaj prostor dizajnirao studio Antipod, a proizvela kompanija Simpo-Šik Kuršumlija, mladi profesionalci iz širokog polja dizajna imaće priliku da koriste i prateće sadržaje neophodne za profesionalni rad – konferencijsku salu, modelarnicu, foto-korner, dizajn biblioteku, personalizovani orman, kancelarijsku opremu i kuhinju.

Projekat su, pored Gradske opštine Savski venac, u njegovoj ranoj fazi podržali i Telekom Srbija, Erste Banka, IKEA, Simpo-Šik, JTI i Guardian Inglass. Glavni tehnički partner Dizajn inkubatora NOVA ISKRA je kompanija Samsung, uz ostale tehničke partnere: SBB, Dremel, Canon, Division, Art Media Group, Geze, Global Press, AWS, Doncafe, Staklarija Pavle, Ecolab i Beohouse. To su upravo i kompanije sa kojima će biti ostvareni prvi konkretni partnerski projekti u budućnosti.

Tokom naredne nedelje, kako najavljuju iz prvog srpskog dizajn inkubatora, biće raspisan novi konkurs i oformljena lista kandidata. Detalji se mogu pronaći na novom sajtu www.novaiskra.com.