otvoren prvi dizajn inkubator 55

Otvoren prvi dizajn inkubator

Nova Iskra

Nova Iskra, dizajn inkubator namenjen profesionalizaciji madih dizajnera i arhitekata, kao i povezivanju kreativnog i sektora proizvodnje, počeo je sa radom u Beogradu…

Dizajn inkubator Nova Iskra, jedinstveni multi-funkcionalni radni prostor namenjen podršci mladim kreativcima iz sfera dizajna, arhitekture, enterijera, vizuelnih komunikacija i srodnih oblasti.

Nezavisna inicijativa grupe menadžera u kulturi i kreativaca više od dve godine je pripremao početak platforme NOVA ISKRA, a najveći poduhvat u tom procesu bila je rekonstrukcija i opremanje prostora u kome je ovaj koncept i sproveden u delo.

Uz podršku Gradske opštine Savski venac, kao i brojnih domaćih i stranih kompanija koje su prepoznale i podržale ovu inicijativu, prostor od 350m2 u ulici Gavrila Principa je kompletno rekonstruisan prema projektu arhitektonskog studija Petokraka.

Pored 18 opremljenih radnih stolova koje je specijalno za ovaj prostor dizajnirao studio Antipod, a proizvela kompanija Simpo-Šik Kuršumlija, mladi profesionalci iz širokog polja dizajna imaće priliku da koriste i prateće sadržaje neophodne za profesionalni rad – konferencijsku salu, modelarnicu, foto-korner, dizajn biblioteku, personalizovani orman, kancelarijsku opremu i kuhinju.

Projekat su, pored Gradske opštine Savski venac, u njegovoj ranoj fazi podržali i Telekom Srbija, Erste Banka, IKEA, Simpo-Šik, JTI i Guardian Inglass. Glavni tehnički partner Dizajn inkubatora NOVA ISKRA je kompanija Samsung, uz ostale tehničke partnere: SBB, Dremel, Canon, Division, Art Media Group, Geze, Global Press, AWS, Doncafe, Staklarija Pavle, Ecolab i Beohouse. To su upravo i kompanije sa kojima će biti ostvareni prvi konkretni partnerski projekti u budućnosti.

Tokom naredne nedelje, kako najavljuju iz prvog srpskog dizajn inkubatora, biće raspisan novi konkurs i oformljena lista kandidata. Detalji se mogu pronaći na novom sajtu www.novaiskra.com.