ID 10053972

Moguće je odmoriti se na poslu?

Infostud.com objavio je, krajem marta, rezultate ankete koji ukazuju na to da radni narod u Srbiji popije oko pet i po hiljada šoljica kafe dnevno u kancelarijama. Da li je to jedini način da pauzirate? Predah tokom radnog vremena moguće je napraviti, pa čak i ako radite u firmi u kojoj vam se broje odlasci u toalet, a evo i kako.

Osmočasovno radno vreme mnogima je samo san. Radni dan često traje znatno duže, a pauze su veoma retke, pa čak i one takozvane “puš-pauze”. Mnogima je luksuz i odlazak do toaleta, jer poslodovaci veruju da to nije iz nužde već iz hira. Predah za ručak u nekim radnim sredinama je zaboravljen termin. Da li nam je onda samo u kafici spas?

Idealno bi bilo kada bismo svi imali jednočasovni odmor. U tom slučaju bismo imali vremena da prezalogajimo, protegnemo noge i odmorimo glavu. Međutim, šta je rešenje u sveprisutnijem običaju zanemarivanja neophodne pauze?

Koncentracija, strpljenje i produktivnost imaju svoje granice. Čak i kada smo orni i odmorni, u jednom trenutku, tokom radnog vremena, dolazi do prezasićenosti, a samim tim i do grešaka, koje u zavisnosti od našeg zanimanja mogu da imaju dalekosežne negativne posledice na našu karijeru, pa i na dobrobit našeg klijenta.

Odgovor na pitanje kako da nađemo vremena za predah u zgusnutom rasporedu veoma je jednostavan i on nam otkriva nekoliko načina za relaksaciju na poslu i pored najnetolerantnijeg šefa.

Lako je u svetskim kompanijama koje svojim radnicima nude teretane, tai chi i sobe za odmor, ali šta da uradimo mi koji ne stižemo ni da pogledamo van monitora tokom celog dana ili nam je posao takav da smo sve vreme na nogama?

“Naoružajte se” pametnim telefonom

Telefon koji vam onogućava pristup Internetu vaše je potencijalna “oaza mira” i stanica za punjenje baterija. Istraživanja govore da je pauza, tokom koje zaposleni gledaju smešne video klipove, veoma delotvorna – rezultati njihovog konzumiranja su veća produktivnost i kreativnost. Smeh leči sve, to je sigurno. Pri tom, uvek možete da na kratko pogledate zanimljive vesti ili da posetite svoju omiljenu društvenu mrežu kako biste, bar na trenutak, “izašli” iz kancelarije.

Muzički intermeco

“Muzika bi trebalo da bude tvoje begstvo” – jednom prilikom izjavila je Missy Elliot. Bez obzira da li volite njenu ličnost i stvaralaštvo ili ne, morali biste da priznate da Missy sasvim u pravu.  Muzika može da nas relaksira, ali i da nam pruži dobru, udarničku energiju. Napravite listu pesmama koje vam najviše prijaju i neka vam bar na deset minuta osveže dan. Diskretna bubica u ušima nikome ne može da zasmeta, zar ne?

Družite se sa kolegama

Dobra šala ili trač-partija izuzetno osvežavaju umorne misli. Pružite šansu svojim kolegama – ne morate da budete najbolji prijatelji – razmenite iskustva, misli, pa i frustracije, jer ko će bolje da vas razume nego onaj koji je u istom sosu. Čak iako ste veoma različite osobe i ne delite ista interesovanja, ipak postoji to što vas veže, a to je ista firma. Uvek možete da pronađete zajedničku temu, pa makar to bila i površna “tračarica”. Sve što će vas koliko-toliko “izvući” iz radne preopterećenost je dobrodošlo.

Nikako ne zaboravite!

Veoma je važno da obezbedite sebi obrok. Ponesite sendvič od kuće ili neku voćku, time ćete uštedeti na vremenu za pauzu. Obavezno pijte dovoljno tečnosti! Prošetajte kad god vam se za to ukaže prilika.

Zbog ograničenog vremena za pauzu, kobinujte nekoliko aktivnosti. U isto vreme možete da slušate muziku i da jedete. Takođe, šetnja hodnikom prija vašoj cirkulaciji, a pruža vam priliku da sretnete kolege iz drugih sektora sa kojima možete da ćaskate. Ako ništa ne “upali” uvek je tu sigurno i univerzalno rešenje, a to je šolja tople kafe!

foto: Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net