Sala za sastanke KM30 e1415140936755

Fleksibilni biznis centri prisutni i u Srbiji

Kancelarije i poslovni prostori su vremenom doživeli veliki preobražaj, pa se tako današnji moderni „kancovi“ u mnogome razlikuju od svojih socijalističkih predaka, prepoznatljivih po monotonom koloritu i gomilama registratora i papira.

Prvi znaci digitalizacije počeli su skromno, sa fax i kopir aparatima, interfonima, prvim desk računarima. Vrtoglavi tehnološki napredak i konsekventna ekspanzija kreativnosti, doveli su do pojave novih modela funkcionalnih radnih okruženja.

Ekscentrični elementi, poput tobogana ili soba za igrice, postali su normalna pojava u poslovnim prostorima mnogih savremenih kompanija.

Openspace radni prostori bili su hot trend, ali je različitim istraživanjima utvrđeno da ovaj koncept utiče na povećanje stresa, uz prisustvo dosta dodatnih kontra argumenata. Na njih su se nadovezali pragmatični coworking prostori, namenjeni generisanju ideja među predstavnicima kreativnih industrija.

Skorašnja recesija dovela je do promišljene upotrebe svih resursa i odbacivanja filozofije „više je bolje“. U skladu sa takvim potrebama tržišta, jedan od najinovativnijih koncepata predstavljaju fleksibilni biznis centri. Iznajmljivanje potrebnog broja kompletno opremljenih kancelarija, ili konferencijske sale na svega nekoliko sati, predstavljaju samo deo mogućnosti koje su korisnicima na raspolaganju.

Posebno je praktično iznajmljivanje virtuelnih kancelarija, što podrazumeva outsourcing svih administrativnih usluga, ali po potrebi i iznajmljivanje sobe za sastanke, dnevne kancelarije, event prostora, itd.

Priliku da vidite kako izgleda ovakav tip prostora možete dobiti ukoliko posetite neki od biznis centara SEEOFFICES, smeštenih na 19. spratu PC Ušće i u poslovnoj zgradi na adresi Knez Mihailova 30, a u cilju pronalaska optimalnog rešenja baš po meri vašeg biznisa.

Trend ovakve prostorne organizacije posebno je pogodan za sve one sa statusom freelancer, kao i za start-up kompanije kod kojih se često u roku od svega nekoliko dana stvori potreba za proširenjem i otvaranjem novih pozicija.

U tom slučaju, prednosti fleksibilnosti radnog prostora dobijaju na značaju, kroz tzv. downsizing ili upsizing, a u skladu sa tim kako se odvija poslovanje.

Prednosti u vidu smanjenja mesečnih troškova, reprezentativne adrese i profesionalnog nastupa za klijente i dobavljače, čine dodatne benefite ovog neobičnog koncepta prisutnog i u Srbiji.