da li ste rodjeni za direktora 767

Da li ste rođeni za direktora?

Oblik lica kao predispozicija

U poslovnom svetu svako želi da što brže i lakše napreduje. Mnogi se trude, ali ipak samo pojedinci uspeju da stignu do direktorske fotelje.

Upornost, obrazovanje, dar za retoriku i prepoznavanje talenata su neke od osobina dobrog generalnog direktora. Pored karaktera i znanja, da biste bili uspešni u poslovnom svetu veoma je bitan i oblik lica. Ne bi trebalo da nas ova činjenica začudi, s obzirom da je veliki deo naše komunikacije neverbalan, da nam je prvi utisak najbitniji i da je odavno poznata veza između fizionomije i ličnosti.

Muškarac koji ima široko lice ima i veće šanse da postane generalni direktor, zaključak je naučnika sa Univerziteta u Milvokiu. Do sada je već nekoliko istraživanja pokazalo da proporcije lica otkrivaju neke crte ličnosti. Širina lica je u relaciji sa agresijom, npr. sportisti sa širokim licem češće dobijaju penale. Muškarac ovakovog izgleda se oseća moćnijim, a to može biti dobro za poslovanje.

Osećaj moći omogućava osobi da sagleda celu sliku, a ne da se zadržava samo na detaljima u poslovanju. Ovakav muškarac se bolje fokusira na svoje zadatke i bolje barata finansijama, tj. više zarađuje.

Odnos oblika lica i uspeha u poslu se odnosi samo na muškarce, jer je u igri uticaj testosterona. Izgled direktora je bitniji u firmama gde većinski deo kolektiva posmatra život crno-belim, nego u onim kompanijama u kojima zaposleni vide i nijanse sive.

Poznato je da izgled generalnog direktora takođe utiče i na to kako će klijenti doživljavati firmu, što, naravno, utiče i na finansijsku dobit.

Uprkos uobičajenom mišljenju da je izgled bitan za ženu, ovo istraživanje pokazuje da je za uspešnog muškarca bitno kako izgleda u očima drugih.

fotografija: Tijana Janković